Skip to main content Skip to footer

Omgevingswet informatie voor ondernemers

Hieronder leest u alles over de veranderingen en wijzigingen, die deze wet met zich meebrengt. Ervaart u problemen met de omgevingswet? Meldt het dan bij uw belangen organisatie Greenport Boskoop!

Op 1 januari 2024 is er een nieuwe wet in werking getreden: de Omgevingswet. Deze wet vervangt een hele lijst aan oude wetten en regelingen die te maken hebben met hoe we met onze leefomgeving om willen gaan. Met de komst van deze wet gaan er zaken veranderen voor bedrijven.
De Omgevingswet zorgt voor een bredere kijk op onze leefomgeving. De wereld verandert steeds. Daarom kijken wij met zorg naar de kwaliteit van de plek waar we wonen, werken en onze vrije tijd doorbrengen. Deze plek moet veilig en gezond zijn. Maar deze plek moet ook ruimte bieden aan ontwikkeling en aan inwoners en bedrijven met slimme ideeën.


Wat is de Omgevingswet?
De Omgevingswet bevat regels voor het beschermen en benutten van de fysieke leefomgeving. Daar vallen onderwerpen onder als natuur en milieu, maar ook water, wonen, infrastructuur en de inrichting van de ruimte. Naast de wet zelf is er ook nog een viertal Besluiten die belangrijk zijn: het Omgevingsbesluit, het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl), het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). In de laatste twee besluiten staan regels voor bedrijven en burgers, en staat beschreven hoe het zit met bijvoorbeeld vergunningen.


Wat betekent dit voor u als ondernemer?
Vraagt u een vergunning aan die van invloed is op de leefomgeving? Dan krijgt u te maken met de Omgevingswet. Maar ook als uw buren of anderen een vergunning aanvragen, waarbij iets verandert aan uw omgeving, mag u daar iets van vinden. De Omgevingswet verplicht hen om u op tijd te informeren over hun plannen.
Dat geldt ook als u zelf een vergunning aanvraagt. Een aanvraag doet u makkelijk met hulp van het nieuwe digitale Omgevingsloket. Dit is een loket waar alle overheden samenwerken. En u vindt op één plek alle informatie die u nodig heeft. Zo is meteen duidelijk wat kan en mag, met minder administratieve lasten en snellere doorlooptijden.

Om het hele artikel te lezen kunt u de PDF downloaden.

 

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.