Skip to main content Skip to footer

UITDAGEND EN LEERZAAM PROJECT

Met de Tuinbouw Battle komt de kas in de klas!

Wat is de Tuinbouw Battle?

De Tuinbouw Battle, een geweldige uitdaging voor leerlingen van de groepen 7 & 8. Op een inspirerende en leerzame manier ontdekken zij de groene sector. Leerlingen kweken planten zelf op mobiele teeltinstallaties, in hun eigen klaslokaal, die zij vervolgens mogen verkopen. Het doel van de opbrengst bepalen zij met elkaar. De Tuinbouw Battle is een uitdagende strijd tussen scholen in de regio. Welke school weet de hoogste prijs te behalen met de plantenteelt?! Deze school belonen we met de Tuinbouw Battle prijs.

Compleet programma (gratis)

Als onderdeel van het project begeleiden experts uit de sector de klas en delen zij hun kennis om de leerlingen te enthousiasmeren voor werken en leven in het groen. 

Zowel de mobiele teeltinstallatie als het lespakket en het stekmateriaal worden tijdens de battle kosteloos ter beschikking gesteld door Greenport Boskoop en haar partners in het project. Ons projectteam ontzorgt: wij halen en brengen de materialen en plannen de gastles.

Al jaren een succes!

Na een aantal jaren met succes uitgevoerd te zijn in Greenport Noord-Holland Noord en in 2020 ook in Duin- en Bollenstreek, wordt de Tuinbouw Battle vanaf schooljaar 2020 ook aangeboden aan scholen in de regio Boskoop en Aalsmeer. Al vele klassen in de regio hebben met veel plezier meegedaan aan de Tuinbouw Battle. 

En de winnaar is...

… Basisschool De Venen (Reeuwijk). De groepen 7 en 8 van verschillende scholen deden mee aan deze battle. Op hun eigen mobiele kar kweekten leerlingen zelf planten op in de klas, die zij vervolgens mochten verkopen. De 35 leerlingen van basisschool de Venen haalden het meeste geld op met de verkoop van de planten.

ONTDEK DE GROENE WERELD ZÓ DICHT OM ONS HEEN

De Tuinbouw Battle is een uitdagend en inspirerend project dat techniek, tuinbouw en handel combineert. Door de eeuwen heen is Boskoop letterlijk én figuurlijk het groene hart van Europa geworden. Honderden bedrijven in de regio kweken hier miljoenen bomen en planten die hun weg vinden door heel Europa en zelfs ver daarbuiten. De noodzaak voor de vergroening van steden om klimaatverandering tegen te gaan maakt de tuinbouw een belangrijke sector voor de toekomst. Met dit educatieve én uitdagende programma is dit een unieke gelegenheid om leerlingen kennis te laten maken met deze groene en innovatieve wereld zó dicht om hen heen.

HOE WERKT HET?

De Tuinbouw Battle in een notendop

I Introductie

De teeltkar wordt op school gebracht inclusief een interactieve uitleg. Dit kan het beste buiten op het schoolplein plaatsvinden. De kinderen potten hun eigen plantjes op. De contactpersoon voor uw klas neemt contact op voor het plannen van de introductie.

II Interactieve gastles

Een enthousiaste kweker, teeltexpert of deskundige uit de sector komt een interactieve gastles verzorgen. De leerlingen leren in deze les de wereld van de planten kennen, van zaadje tot en met de reis naar een tuin of park. In overleg met de contactpersoon voor uw klas wordt een gastles ingepland.

III Kas in de klas

De leerlingen verzorgen gedurende de weken dat de planten in de klas staan zelf voor de planten. Elke leerling verzorgd zijn/haar eigen planten, geeft ze water en kijkt of er geen ziekte of plagen in komen. Bij vragen over de teelt van de planten is de teeltexpert beschikbaar via de app.

IV Planten verkopen

Met de hele klas wordt een verkoopplan gemaakt. Aan wie gaan we de planten verkopen? Hoe gaan we ze verkopen? Gaan we ze versieren, bedenken we een merknaam en waar gaan we ze verkopen? Het is de klas vrij de opbrengst van de verkoop te besteden. Een goed doel, een klimrek voor het schoolplein of de aanleg van een schooltuintje.

V Winnaar van de Tuinbouw Battle

De klas met de hoogste opbrengst wint de Tuinbouw Battle prijs.

WIL JE MEEDOEN MET DE TUINBOUW BATTLE?

Inschrijven voor de Tuinbouw Battle

Na de herfstvakantie (week 43 + 44) start de Tuinbouw Battle najaarseditie. Leerlingen gaan aan de slag om zelf een mixbakje met rotsplantjes te maken. 

Wil je meedoen met groep 7 en/of 8? Schrijf je hieronder snel in voor de volgende ronde, want VOL=VOL.

Aanmelden Tuinbouw Battle Najaarsseditie 2023

Wij doen mee met de Tuinbouw Battle

Partners die dit project financieel mede mogelijk maken

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.