Skip to main content Skip to footer

Onderzoeksproject voorzuivering voor ondergrondse waterberging

“Blauw goud”, dat is wat kwekers na dit onderzoek in handen hopen te hebben. Hoogheemraad Waldo von Faber opende woensdag 8 maart het onderzoeksproject naar voorzuivering voor ondergrondse waterberging in Greenport Boskoop. “Voldoende en kwalitatief goed water is geen vanzelfsprekendheid meer”, aldus Faber.

“Uitgerekend in het meest waterrijke tuinbouwcluster van Europa starten we met onderzoek naar ondergrondse wateropslag. Dat laat zien hoe belangrijk water is voor de toekomstbestendigheid van de tuinbouwsector.” Michiel Gerritsen, voorzitter van de Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop opent de bijeenkomst. Kilometers sloten kent het oudste tuinbouw gebied van Europa. Maar ook hier is voldoende goed gietwater geen vanzelfsprekendheid meer. Klimaatverandering vraagt om een andere manier met water om te gaan. Lange droge zomers, afgewisseld met korte hevige buien, zijn de laatste jaren geen uitzondering meer.

Een circulaire schoonwatervoorziening

Water in natte periodes opslaan onder de grond en gebruiken in lange droge periodes. Klinkt eenvoudig, maar dat is het zeker niet. Het driejarig projectonderzoek ‘Naar een circulaire schoonwatervoorziening in de boom-en sierteelt Greenport Boskoop’ focust zich met name op het zuiveringsproces. Ondergrondse opslag wordt in Nederland in diverse pilot-projecten op kleinere schaal al toegepast. Het innovatieve onderzoek naar voorzuivering van water is echter nieuw en biedt de mogelijkheid om naast het water van kasdek, ook water van de open teelt of pot-en containerteelt op te slaan in de bodem. Een grote stap naar zelfvoorzienendheid voor goed gietwater.

Tekst gaat verder onder foto

v.l.n.r. Michiel Gerritsen, Anouk Noordermeer, Waldo von Faber, Marije Hoogendoorn - Bruin Slot, Gerard Mostert

Diverse groep financiers

“Zulke grote projecten doe je nooit alleen. Een grote groep stakeholders participeert in dit project” zegt Greenportwethouder Anouk Noordermeer. Acacia Water voert het project uit in samenwerking met TU Delft en lokale partijen. Water is tegenwoordig het nieuwe goud. Voor andere greenports is dit ook van belang. “ We zijn mede-financier omdat dit een innovatief project is met een regionale impact. Hier gaan we van leren met elkaar” geeft Gerard Mostert, lid van het dagelijksbestuur van Holland Rijnland, aan. Holland Rijnland stimuleert en faciliteert de samenwerking tussen dertien gemeenten. In dit gebied vallen ook Greenport Duin & Bollenstreek en Greenport Aalsmeer. Ook voor provincie Zuid-Holland is de zorg om beschikbaarheid van voldoende schoon water én de potentie om veel van elkaar te leren reden ombij te dragen aan dit onderzoek, volgens MT-lid Marije Hoogendoorn-Bruins Slot.

Het project wordt breed gedragen door tien innovatieve ondernemers uit Greenport Boskoop, Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop, LTO Noord, Gemeente Alphen aan den Rijn, Holland Rijnland, het Hoogheemraadschap van Rijnland, Provincie Zuid-Holland, Groene Hart Werkt en Hagelunie. 

Stoer werk

“We zitten in het laagste punt van Europa waar al het water naar toestroomt. En toch hebben we afgelopen zomer de vraag gesteld ‘Van wie is het water? En naar wie gaat het toe?’ Het is niet vanzelfsprekend meer dat we altijd voldoende goed water hebben. Zelfs niet in Boskoop”. Von Faber giet langzaam blauw water door een filter en gezuiverd schoon water loopt de grond in. “Best even stoer werk!”. En daarmee is het onderzoeksproject geopend.

 

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.