Skip to main content Skip to footer

18 december 2023

Volop inspiratie tijdens netwerkbijeenkomst

Binnen mum van tijd staan we in een nevel van lucht in de kas van ErfGoed. Het nieuwe Airflow-systeem wordt gedemonstreerd aan de aanwezigen tijdens de laatste Greenportnetwerkbijeenkomst voor dit jaar. Een variatie aan onderwerpen stond op het programma deze middag.

Henk van der Smit verwelkomt iedereen namens de stichtingen Greenport Boskoop in Op Moer in Moerkapelle, donderdag 14 december. In een korte presentatie geeft hij een korte terugblik met enkele highlights van projecten van het afgelopen jaar.

Daarna splitst de groep zich om de bedrijven ErfGoed en Bac Orchids te bezoeken. Bij ErfGoed worden we ontvangen door Cock van Bemmel (Business Development Manager ErfGoed) en Menno van Dongen (specialist Robotics bij Martin Stolze). Na een korte presentatie van beide heren worden de ErfGoed teeltvloeren in de kas bekeken en ook het nieuwe Airflow-systeem.

Een eb- en vloedvloer verwarmen en koelen door middel van slangen onder de vloer en daarnaast lucht inbrengen, om zo de lucht rondom het gewas op te warmen of te koelen. Dat is het nieuwe Airflow-systeem van ErfGoed in een notendop. De luchtstroom die op deze manier wordt gerealiseerd, brengt diverse positieve effecten met zich mee. Zo verbetert het groeiklimaat en kan energie worden bespaard. De eerste proefresultaten zijn veelbelovend, maar verdere praktijkproeven moeten meer inzicht geven in de precieze kansen en mogelijkheden. 

[tekst gaat verder onder foto]

Bij Bac Orchids wordt uitgebreid gesproken over energie opslaan in een batterij. Eigenaar Gert-Jan Bac weet hier alles van in de praktijk. Hij heeft een batterij staan van Friday Energy. Energie van de zonnepanelen en WKK die niet wordt gebruikt, wordt opgeslagen in de batterij en op het juiste moment geleverd aan het net. Bouke Siebenga, van Friday Energie geeft uitleg over de mogelijkheden, terugverdientijd en in welke situaties zulke systemen interessant zijn.

Geïnspireerd gaan de aanwezigen weer huiswaarts.

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.