Skip to main content Skip to footer

23 oktober

Regiodeal Brede Welvaart ingediend

Een inspirerend bedrijfsbezoek bij Van der Salm maandag 23 oktober. Alle deelnemende partijen van de Regiodeal Brede Welvaart zijn uitgenodigd voor een kijkje bij het moderne bedrijf in Boskoop. Een laatste keer wordt de Regiodeal aanvraag op hoofdlijnen gepresenteerd aan de betrokken partijen. En dan wordt de aanvraag, waar maanden aan is gewerkt, echt ingediend.

De drie greenportregio’s Aalsmeer, Boskoop en Duin- en Bollenstreek hebben gezamenlijk een aanvraag voor een Regiodeal Brede Welvaart ingediend. De sierteelt is een belangrijke economische drager voor de grotere regio om ons heen. Het buitengebied ingeklemd tussen de grote steden is een sleutelgebied van (inter)nationaal belang. Het sierteeltcluster van bloemen-, boom- en bollenteelt is nog steeds een uniek ecosysteem waarin kennis, innovatie, uitgangsmateriaal, veredeling, vermeerdering, verwerking, handel, logistiek en recreatie verweven is.

De sierteeltregio kent kracht, maar ook kwetsbaarheid. Er zijn uitdagingen op het gebied van veiligheid, arbeidsmarkt, waterkwantiteit en waterkwaliteit, bodem, duurzaamheid en circulariteit. En dit staat allemaal niet los van de leefbaarheid van het gebied, de werkgelegenheid en omgevingskwaliteit ofwel, de brede welvaart. De sierteeltregio wil deze uitdagingen aanpakken en met een Regiodeal de doorbraak maken met een focus op drie pijlers: 1. Een weerbare en vitale regio 2. Een toekomstbestendige arbeidsmarkt 3. Een duurzame en circulaire toekomst.

Op een totaalprogramma van € 40 miljoen is van het Rijk een bijdrage gevraagd van € 20 miljoen aan de opgaven van de Regiodeal. De komende maanden zal het Rijk alle ingediende aanvragen beoordelen. Begin 2024 besluit het Rijk welke Regio Deals verder worden uitgewerkt. Daarna vindt definitieve besluitvorming plaats over projecten. Ondertussen werken de partners in de regiodeal verder aan de opgaven en de samenwerking in de bloeiende sierteeltregio.

Lees hier de kernboodschap van de Regiodeal aanvraag.

 

De volgende partijen dienen de aanvraag in:

Gemeenten: Aalsmeer, Amstelveen, Haarlemmermeer, Kaag en Braassem, Nieuwkoop, Uithoorn, Alphen aan den Rijn, Bodegraven Reeuwijk, Waddinxveen, Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk en Teylingen, Regio Holland Rijnland, Hoogheemraadschap van Rijnland.

De volgende partijen ondersteunen de aanvraag: Provincies: Zuid-Holland en Noord-Holland.Maatschappelijke partners en bedrijfsleven: Greenports Boskoop, Duin & Bollenstreek en Aalsmeer, Yuverta, MBO Rijnland, Nova College, Royal Flora Holland, Vereniging Ondernemingen Alphen aan den Rijn, Rabobank, Greenport WestHolland, Anthos, Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop, Glastuinbouw Nederland, Keukenhof, Nationaal Park Hollandse Duinen, Unmanned valley, NL Space Campus, Onderzoeksinstituut Delphy, Economic Development Board Alphen, Economic Board Duin- en Bollenstreek, Van Lint Group, LTO Noord, Koninklijke Algemene Vereniging voor Bloembollencultuur (KAVB), Vereniging van Groothandelaren en Bloemkwekerijproducten (VGB), Wageningen University & Research, Centrum Weerbare Sierteelt, VNG team arbeidsmigranten.

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.