Skip to main content Skip to footer

1 maart

Inspiratie opdoen in Greenport Boskoop!

Op 1 maart ontvingen wij bestuurders en medewerkers van Provincie Zuid-Holland, gemeentes Alphen aan den Rijn, Waddinxveen en Bodegraven-Reeuwijk en van Hoogheemraadschap van Rijnland. De ontvangst en opening werd gehouden bij Koos Buitenhuis Boomkwekerij BV.

De opening namens de Greenport Boskoop werd gedaan door Anouk Noordermeer. Wethouder Noordermeer gaf in haar welkomstwoord aan onder de indruk te zijn van de gedreven ondernemers in de regio Boskoop. Dat wil ze graag zo houden! Ze ziet veel innovatie om problemen aan te pakken en de sector toekomstbestendig te maken.

Michiel Gerritsen gaf namens Greenport Boskoop een presentatie over de economische bijdrage van de Greenport. Ook schetste hij de uitdagingen waar de sector voor staat en de projecten die nu uitgevoerd worden. Samengevat zijn het projecten die gaan voor duurzaamheid en circulariteit, verbetering van de waterkwaliteit en waterhuishouding, en ontwikkeling van natuur.

Henry Buitenhuis nam het gezelschap mee in de bedrijfsvoering van Boomkwekerij Koos Buitenhuis. De teelt vindt plaats op containervelden, verdeeld over 3 locaties. Duurzaamheid staat hoog in de vaandel van het bedrijf. Dat komt tot uiting in:

  • Een groot percentage veen in de potgrond wordt vervangen door de dikke fractie van koeienmest
  • De urine van koeien wordt gemengd met water in het waterbassin; dit geeft een besparing op kunstmatige voedingstoffen
  • De planten in containers worden afgestrooid met kurk, afkomstig van de kurken van wijnflessen; daardoor worden bijna geen herbiciden meer gebruikt
  • Een ander initiatief is het testen van potten en trays, gemaakt van Miscanthus (olifantengras)

Het bedrijf heeft veel daghandel en export naar Engeland door ca. 150 afnemers. De (vaste) uitzendkrachten wonen in de eigen behuizing van het bedrijf. Er is ook samenwerking met sociale werkplaatsen bij de stekproductie. Tijdens de rondleiding op het bedrijf gaf Henry een toelichting op de bedrijfsprocessen vanaf de fase van oppotten tot afleveren. Het gezelschap was onder de indruk van de innovatiekracht van de onderneming en toonde veel interesse voor de bedrijfsvoering.

Daarna stapte het gezelschap in de bus voor een tour door de Greenport Regio Boskoop. Namens Greenport Boskoop gaf Henk van der Smit een toelichting tijdens de route. De ontwikkelingen en initiatieven op verschillende terreinen werden door hem met veel kennis van zaken verwoord:

  • Bij de Randenburgseweg, perceel st. Landschapsfonds Alphen aan den Rijn, waar de inrichting als recreatief natuurgebied plaatsvindt, inclusief waterberging.
  • Bij de Omloop locatie parkeerplaats Lansing, met toelichting inrichting gebied Lansing en beoogd monument voor realisatie oostelijke rondweg; in de sloot  komen demo’s van drijftillen en kraggen met natuurlijke oevers om een betere waterkwaliteit te realiseren.
  • Bij Van Lint BV aan de Insteek, waar de proefopstelling ondergrondse waterberging is gestart.
  • Bij de nieuwe vestiging van Streng Growers aan de Halve Raak, gerealiseerd na de herverkaveling van 3 percelen, gesteund door de voormalige organisatie HOT (herstructurering en ontwikkeling tuinbouw).
  • Bij Boot&Dart aan de Halve Raak, toelichting op deze onderneming volledig gericht op de institutionele markt. Een bedrijf met eigen veredeling, ca. 700 toeleveranciers en een sociale dagbesteding.
  • In bocht Dijkgraafweg, toelichting herverkaveling van kleine bedrijven voor schaalvergroting en het initiatief voor een waterrijke visberging in samenwerking met Rijnland.
  • Bij de onderzoekslocatie van Delphy aan de Dijkgraafweg, toelichting op praktijkproeven door René van Tol: veenvrij telen, mechanische onkruidbestrijding, substraat uit lokale reststoffen, terugwinning van fosfaat uit drainagewater.
  • Langs de nieuwbouw van Van der Salm, een toonaangevend bedrijf gespecialiseerd in lavendel, met diverse locaties in Nederland en Portugal.

Terug op het bedrijf van Buitenhuis sprak gedeputeerde Meindert Stolk enkele woorden van dank uit: een goed georganiseerd werkbezoek, dat veel meer oplevert aan indrukken dan je vanachter het bureau kunt krijgen. Ter afsluiting een speciaal woord van dank aan Henry Buitenhuis en zijn collega’s door Anouk Noordermeer. Met een prachtig verpakte plant van kwekerij Buitenhuis keerde een ieder huiswaarts.

 

 

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.