Skip to main content Skip to footer

19 december 2023

Project Duurzame Ketens van start

Dat er veel verpakking en fust van plastic gebruikt wordt in de tuinbouw is bekend. Ook in de regio Boskoop. Tegelijk is er vanuit de maatschappij en de overheid een steeds verder toenemende roep en druk om dit te verminderen of zelfs helemaal te stoppen. Dankzij een opdracht van Provincie Zuid-Holland gaat Greenport Boskoop een ambitieus ketenprogramma aan.

Wist u dat er in 2030 minimaal 30% recyclaat moet worden toegepast in verpakkingen? En ook, dat er vanuit de regio Boskoop bijvoorbeeld jaarlijks 4,6 miljoen kilo aan plantpotten en 3,3 miljoen kilo aan eenmalige transporttrays op de markt komen?

‘De keten moet de regie pakken en richting geven aan de eigen toekomst van de sector, voordat de wet-en regelgeving in een richting dwingt.’

In het project Duurzame Ketens – Verpakkingen gaan relevante schakels uit de keten hiermee aan de slag. Projectleider Matthijs Plas benadrukt hoe belangrijk het is dat dit in keten verband wordt opgepakt: ,,Er zijn al veel goede en mooie oplossingen ontwikkeld. De grote impact van deze oplossingen stokt vaak door de weerstand bij een van de andere schakels in de keten. Als we grote stappen willen zetten moeten we elkaars weerstand erkennen en in gesprek gaan met de hele keten.” Belangrijk uitgangspunt in dit project is het samenbrengen van wat er al is en versnellen.

Plas: ,,De keten moet de regie pakken en richting geven aan de eigen toekomst van de sector, voor dat wet- en regelgeving in een richting dwingt. Het gaat om verantwoordelijkheid nemen in maatschappelijk belang en óók in het belang van het economisch perspectief van de sector.” Er wordt toegewerkt naar een door de hele keten gedeelde blik op de toekomst om te komen tot concrete doorbraakprojecten.

Met dit project werkt Stichting Greenport Regio Boskoop aan de ambitie van een toekomstbestendige circulaire Greenport. Het gebruik van plastic in de regio Boskoop waar mogelijk elimineren en anders reduceren tot een minimum is daarbij onderdeel van die ambitie.

Op de website van de Greenport Boskoop kunt u binnenkort meer informatie vinden. Dit project wordt gefinancierd door de Provincie Zuid Holland.  

 

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.