Skip to main content Skip to footer

Praktijk nog niet rijp voor transitie naar minder veen

De substraatketen werkt hard aan de transitie van minder veen naar alternatieve grondstoffen. De vraag vanuit de markt naar minder veen groeit, maar concreet erop anticiperen is voor de sector lastig. Veenreductie ligt nog nergens vast in wet- en regelgeving. Daarbij vraagt het telen in alternatieven om aanpassingen. Dat is de belangrijkste conclusie uit het symposium Veen in potgrond en zoektocht naar alternatieve substraten van woensdag 17 januari.

© Job Hiddink

Een coalitie van vijftien partners ondertekenden eind 2022 het convenant Milieu-impact potgrond en substraten. Het convenant bevat afspraken om te komen tot een versnelling van het gebruik van hernieuwbare grondstoffen, hergebruik van substraten en verantwoorde veenwinning.

Daarnaast is afgesproken dat richting de consument een voorlichtingscampagne komt over gebruikte grondstoffen en de milieu-impact van potgrond. ‘Het gaat om de reductie van de milieu-impact in de hele keten. Het is geen veenconvenant’, benadrukte Han de Groot, directeur van de Vereniging Potgrond- en Substraatfabrikanten Nederland (VPN) in het symposium. ‘Alle grondstoffen blijven hard nodig richting 2050.’

In dat jaar verwacht de sector een verviervoudiging van de vraag naar substraat. Dat heeft onder meer te maken met de groeiende wereldbevolking en de vraag naar voedsel in 2050. Ook zal de vraag naar substraten aantrekken door de toenemende wens van vergroening van steden. Lees hier verder voor het hele verslag: https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2024/01/22/praktijk-nog-niet-rijp-voor-transitie-naar-minder-veen 

 

Bron: Nieuwe Oogst 22 januari 2024

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.