Skip to main content Skip to footer

PHAntastic project gaat van start!

PHAntastic is een 4-jarig internationaal EU-project waaraan 16 partijen meedoen uit Spanje, Italië, Bulgarije, België, Zweden en Nederland. PHantastic is geïnitieerd door een Spaans bedrijf. Eerste doel is om biofoam te maken als vervanger van potgrond, met eigenschappen die specifiek zijn per teelt. Het tweede doel is om biologisch afbreekbare mulchfilms (techniek om de grond te bedekken met een film) te maken. Dit onderdeel zal onderzoekscentrum Vertify in Zwaagdijk testen. SGRB zal samen met SBGB (Greenport Boskoop) en onderzoekskwekerij Delphy in Hazerswoude de biofoam testen voor de boomkwekerij.

Voor de liefhebbers volgt een nadere uitleg over het project PHantastic

Agrochemicaliën (dat wil zeggen kunstmest en pesticiden) zijn verantwoordelijk voor de verdubbeling van de gewasopbrengsten in de afgelopen eeuw. Ze veroorzaken echter meerdere negatieve gevolgen voor het milieu en de menselijke gezondheid. Om de effecten ervan te verminderen, streeft de EU ernaar de verliezen en het gebruik van kunstmest en chemische pesticiden met 50% te verminderen tegen 2030. Gecontroleerde, op polymeren gebaseerde afgiftesystemen die agrochemische verliezen voorkomen (bijvoorbeeld uitlogen, vervluchtigen) zijn beschikbaar. Ze zijn echter gebaseerd op niet-biologisch afbreekbare polymeren en veroorzaken plasticvervuiling. Andere landbouwplastics (mulchfilms en groeischuim) worden gebruikt om een ​​optimaal plantenmilieu te behouden en om agrochemische schade te voorkomen, waardoor de aan te brengen hoeveelheden tot een minimum worden beperkt. Ze resulteren echter ook in aanzienlijke hoeveelheden niet-biologisch afbreekbare kunststoffen die vrijkomen in het milieu.

PHAntastic pakt de vermindering van de vervuiling door landbouwchemicaliën en plastic aan met behulp van PHA's, een familie van bio gebaseerde biologisch afbreekbare polymeren. PHAntastic zal twee families van toedieningssystemen (mulchfilms en groeischuimen) ontwikkelen op basis van PHA's met actieve bioproducten (aminozuren en gehydrolyseerde eiwitten, micro-elementen, elicitors en plantengroei bevorderende rhizobacteriën) Dit is in plaats van synthetische landbouwchemicaliën. Producten zullen worden gedemonstreerd met eindgebruikers (TRL6) over tuinbouwgewassen en bomen in Noord- en Zuid-Europa. Deskundigen op het gebied van het duurzaamheid en voedselveiligheid zullen de naleving garanderen. Acceptatie door de markt zal worden gegarandeerd door de ontwikkeling van business cases en exploitatiestrategieën. PHAntastic zal bijdragen aan een significante vermindering van landbouwchemicaliën (minimaal 25% aan meststoffen, 50% aan pesticiden, resulterend in 23.000 ton minder landbouwchemicaliën tegen 2050) en plastic (680 ton microplastics minder in 2050) in onze landbouwsystemen. PHAntastic zal zo bijdragen aan een veilige voedselketen en een landbouw met minder impact, die de duurzaamheid, autonomie en concurrentiekracht van vitale waardeketens van de EU vergroot.

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.