Skip to main content Skip to footer

18 juni 2023

Open Kwekerijdag 12e editie groter dan ooit

Fantastische editie van Open Kwekerijdag Greenport Boskoop afgelopen zaterdag 17 juni. Vanaf de opening met Lodewijk Hoekstra stroomden de bezoekers toe in het kwekerijgebied aan de Halve Raak in Boskoop. Heel veel mensen hebben genoten van onze wereld van groen.

De 12e editie van de Open Kwekerijdag was dit jaar wederom een succes! Omwonenden, collegakwekers, politiek en plantenliefhebbers uit het hele land bezochten op 17 juni de opengestelde kwekerijen. Deze keer konden de geïnteresseerden een kijkje nemen in de keuken van elf bedrijven aan de Halve Raak in Boskoop. Lodewijk Hoekstra, Nederlands bekendste tv-tuinman en voorvechter van een duurzame wereld, opende samen met Linda Hoogendoorn en twee kwekers, Albert de Vries van Boot & Dart Boomkwekerijen en Erwin Maaijen van Boomkwekerij A & E Maaijen, vol enthousiasme de Open Kwekerijdag.

Mede dankzij een stralende dag en de grote keuze aan activiteiten dat het publiek op de Open Kwekerijdag geboden wordt, haalde de dag fantastische bezoekersaantallen. De organisatie schat dat er misschien wel anderhalf keer zo veel bezoekers waren dan afgelopen jaren. Duizenden in ieder geval. Men ging al fietsend, lopend en dit jaar zelfs met de boot de deelnemers af.

Elf zeer verschillende bedrijven
Vaste planten in allerlei kleuren en in overvloed, vele leuke en informatieve kramen bij alle deelnemers, de mogelijkheid tot het kopen van plantjes, het kwam allemaal voorbij. Er waren diverse demonstraties en er werd op een aantal bedrijven ook gewoon gewerkt, waardoor de bezoekers een indruk konden krijgen van het reilen en zeilen op een kwekerij. Ook kon men een kijkje nemen achter de schermen bij de Koninklijke Vereniging Boskoopse Culturen (KVBC).

,,Mooi om de bevlogen ondernemers te ontmoeten en te spreken. Een fantastische dag!" [Greenportwethouder Noordermeer]

Greenportwethouder bezoekt Open Kwekerijdag
Onze betrokken Greenportwethouder Anouk Noordermeer bezocht samen met haar gezin de Open Kwekerijdag. Michiel Gerritsen en Linda Hoogendoorn-Veelenturf vergezelde hen langs verschillende bedrijven. Het gezelschap start bij Boot & Dart Boomkwekerijen en Kwekerij De Pauze (Inizo). Twee jaar geleden start Inizo met Kwekerij De Pauze op de plek waar in het verleden de grootste assortimenskwekerij, P. Zwijnenburg, uit de regio gevestigd was. De cliënten van Inizo kweken elk jaar plantgoed van Boot & Dart Boomkwekerijen tot leverbare planten. Zo leren zij kleinschalig op hun eigen tempo het hele kwekerijproces van planten tot afleveren. 

Noordermeer blikt enthousiast terug op een geslaagde Open Kwekerijdag. ,,Heel leuk om met mijn gezin Open Kwekerijdag te bezoeken. Mooi om bevlogen ondernemers te ontmoeten en te spreken. We konden ons hart ophalen met het kopen van planten en het stellen van vragen aan de kwekers.” Ze wordt blij van de innovatieve oplossingen die kwekers bieden, zegt Noordermeer, zoals rond de klimaatverandering. Daarnaast waardeerde ze het bezoek aan woon/werk/leerbedrijf Inizo. ,,Hier weerspiegelt de samenwerking tussen Inizo en de boomkwekerij opnieuw het ondernemerschap, dat heel  kenmerkend is voor de Greenport. Niet alleen planten, maar ook jeugdzorg op de kwekerij.” Haar kinderen hebben ook genoten, lacht de wethouder. ,,Er waren veel activiteiten voor kinderen georganiseerd. Kortom, een fantastische dag.”

Van kinderen tot werkzoekenden
Ook dit jaar waren er weer vele kinderactiviteiten, verspreid over de bedrijven. Kinderen konden door het doen van opdrachten een heus boomkwekerijdiploma verdienen. Menig kind verliet dan ook trots met een plant en diploma in de hand, op naar het springkussen of de meiden van de schmink. Bij een aantal deelnemers konden bezoekers planten kopen en zo zag de organisatie gedurende de dag menig fietser met gevulde fietstassen en rugzak voorbijkomen. Veel van de opbrengsten worden door de kwekers geschonken aan het goede doel. Dit jaar is dat Fietsmaatjes (fietsmaatjesalphenaandenrijn.nl), die zelf ook met 20 fietsen aanwezig waren. Op het carriéreplein trokken de opleiders en de 40 vacatures van BoskoopWerkt.nl veel studenten en werkzoekenden. Deze vacaturesite is overigens ook na de Open Kwekerijdag te bezoeken voor vacatures in de boomkwekerij.

Elke 3e zaterdag in juni

Voor iedereen die niet kan wachten op de volgende Open Kwekerijdag, óf die deze editie net heeft gemist: de Open Kwekerijdag vindt ieder jaar plaats op de derde zaterdag in juni. Dus noteer vast in de agenda: 15 juni 2024; Open Kwekerijdag Greenport Boskoop.

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.