Skip to main content Skip to footer

NVWA breidt importinspecties uit

De NVWA gaat de import van een aantal boomkwekerijgewassen extra controleren op mogelijke aanwezigheid van Meloidogyne enterolobii, een schadelijke nematode. De inspecties worden uitgebreid met 14 risicogewassen en 5 derde landen. 

De afgelopen tijd is Meloidogyne enterolobii, dat in de EU een quarantaine-status heeft, in diverse Nederlandse kassen met Ficus microcarpa aangetroffen. Per 11 januari 2023 gelden er al strengere eisen voor alle planten met wortels bij import. Om nieuwe insleep van de nematode te beperken, worden de importinspecties uitgebreid.

De inspecties worden uitgebreid met 14 risicogewassen en 5 derde landen. Naast Ficus en Philodendron uit China en Costa Rica worden nu ook de volgende gewassen extra gecontroleerd: Amaranthus, Caladium, Callistemon, Chlorophytum, Colocasia, Fraxinus, Gardenia, Hibiscus, Ligustrum, Portulacaria, Sageretia, Synchonium, Xanthosoma en Zelkova. Afkomstig uit de volgende landen: Indonesië, Sri Lanka, Suriname, Thailand en de Verenigde Staten.

Daarnaast start de NVWA in samenwerking met Naktuinbouw nu een survey om de aanwezigheid van Meloidogyne enterolobii op Nederlandse bedrijven in kaart te brengen. Deze survey richt zich in eerste instantie op bedrijven die Ficus microcarpa telen.

Niet te bestrijden tijdens teelt

De NVWA waarschuwt de sierteeltsector al langer voor de risico’s van deze nematode. Gedurende de teelt is deze in het gewas niet te bestrijden. Het is daarom van groot belang dat ondernemers hun verantwoordelijkheid pakken en maatregelen nemen om besmetting en verspreiding te voorkomen, aldus de NVWA.

Bron: LTO

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.