Skip to main content Skip to footer

Natuurpark Randenburg is ‘mooie samenwerking’

Feestelijk moment aan het Randenburg, op de grens van Boskoop en Reeuwijk. Daar werd 16 mei Natuurpark Randenburg geopend. Het nieuwe natuurgebied is een initiatief van Stichting Landschapsfonds Alphen aan den Rijn (SLA), samen met gemeentes, Greenport Boskoop, IVN, waterschap en andere partijen. ,,Een mooie samenwerking”, aldus wethouder en Greenportvoorzitter Anouk Noordermeer.

Het wandelgebied is ingericht als moerasbos en krijgt ook een functie als natuurlijke waterberging. Dit is een voorbeeld van klimaatadaptatie, waarbij wordt ingespeeld op de klimaatverandering en de kansen die het biedt. Het natuurpark is aangeplant als moerasbos en kan zonder schade voor de natuur onder water komen staan. Bij extreme regenval fungeert het als waterberging en ontlast de kwekerijen in het gebied.

Drie betrokken wethouders: Anouk Noordermeer en Relus Breeuwsma namens Alphen en Dirk-Jan Knol namens Bodegraven-Reeuwijk, plantten symbolisch een laatste boom en onthulden een informatiebord. Dit alles onder toeziend oog van Sjaak van der Vlies van SLA en Michiel Gerritsen en Henk van der Smit van Greenport Boskoop. Volgend stap in het project wordt het verbinden van natuurbos Randenburg met naburige natuurgebiedjes, zodat een rondwandeling gemaakt kan worden. Daarvoor moet een oeverbinding worden aangelegd naar de Lansing. Tijdens de opening werden de opties alvast besproken: van brug tot trekpont.

Morvenna Goudkade

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.