Skip to main content Skip to footer

22 juni 2023

Manon doet mee aan jongerendag: ‘Veel kansen voor jeugd’

Manon Kuijf is één van de Boskoopse jongeren die meewerken aan de jongerendag 2023 in Boskoop. Zij vindt het leuk om jongeren enthousiast te maken en te houden voor de sector.

Manon (32) is manager operations bij Van Lint in Boskoop. Het bedrijf kweekt op meer dan 30 ha sierplanten en produceert groenarrangementen voor grootschalige Europese retail. Van Lint heeft ruim 80 vaste werknemers en, in piektijden voor groenarrangementen (voor feestdagen als kerst), 300 tijdelijke werknemers, op 11 locaties in regio Boskoop en in Polen.

Manon groeide op op een boomkwekerij in Reeuwijk en studeerde Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen in Wageningen. Na haar studie ging ze anderhalf jaar aan de slag bij Danone Nutricia, producent van babyvoeding. „Supply chain en operationele zaken zoals voorraadbeheer en zo efficiënt mogelijk plannen, in de gehele keten van boer of kweker tot consument: dat sprak mij heel erg aan.”

Hoe ben je bij Van Lint uitgekomen?
„De boomkwekerij vond ik altijd al interessant. Tussen de middelbare school en mijn studie heb ik bij Van Lint gewerkt. Toen ik bij Danone werkte, werd ik door Van Lint benaderd voor het organiseren van operationele zaken, met name voor onze kerstproductie in Polen. In korte tijd moeten er veel producten met veel tijdelijk personeel worden gemaakt. Dat geeft veel risico’s, want als één dingetje niet goed gaat, kan dat het hele proces ophouden. En als een order bijvoorbeeld klaar is, moet je wel efficiënt wisselen naar de volgende order. Anders staan er 300 werknemers stil.”

Je studie komt nog van pas?
„Tot op zekere hoogte wel. Ik werkte hier eerst mee met het maken van de planning. Het gaat hier om echt grote aantallen, soms hebben we wel een paar miljoen stuks decoratie-artikelen op voorraad. Structuur aanbrengen in alle bedrijfsprocessen is dan heel belangrijk.”

Wat vind je van het werk in de boomkwekerij?
„Heel leuk en interessant! Ik werk hier nu vijf jaar en zit ook in het managementteam. Van Lint is een groot bedrijf en er heerst een informele sfeer. Het is hard werken, maar er is hier ook ruimte voor gezelligheid. Elk kwartaal is er wel iets leuks als een barbecue of een spelletjesavond.”

Wat doe je naast het werk?
„Ik ben actief bij scoutingvereniging De Schouw in Boskoop, eerst als leiding bij de kinderen en de jongeren – van 12 tot 18 jaar. Sinds 2018 ben ik vice-voorzitter. Verder ga ik in Boskoop wonen met m’n vriend; sinds mijn studie woonde ik in Wageningen en later in Utrecht. We gaan ons huis ook nog verbouwen, dus extra druk.”

En dan ook nog de jongerendag?
„Ja, ik vind het leuk om jongeren enthousiast te maken en te houden voor de sector. Voor de jeugd liggen er veel kansen om stappen te maken in de sector. Op één van de locaties van Van Lint, Hebe Center Holland, vindt een deel van de jongerendag plaats.”

Wat krijgen jongeren te zien bij Hebe Center Holland?
„Jongeren van Hebe Center Holland en Van Lint zullen er een rondleiding geven en vertellen over arbeidsplanning bij Van Lint in de piektijd. Hoe wij dat bij Van Lint doen, waar we tegenaan lopen en hoe we dat oplossen. En ook hoe dat op een kleiner bedrijf mogelijk is, met een nieuwe planningsmodule van HortiTime.”

De Landelijke Jongerendag Boomkwekerij 2023 vindt vrijdag 8 september plaats bij Hoogeveen Plants, en aangrenzend Groen-Direkt en Hebe Center Holland (Van Lint). Jongeren (16-35 jaar) kunnen zich aanmelden voor gratis deelname, via deze link:

https://www.lto.nl/landelijke-jongerendag-boomkwekerij/

LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen organiseert het event, met steun van Colland Arbeidsmarkt en Greenport Boskoop.

Arno Engels
LTO Bomen

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.