Skip to main content Skip to footer

Let op met gebruik van bodemherbiciden

Rijnland meet maandelijks op verschillende punten de waterkwaliteit. Hoe staat het ervoor met de waterkwaliteit in de Greenport? Welke werkzame stoffen vormen een probleem? En hoe kunnen we de waterkwaliteit verbeteren?

De waterkwaliteit is verbeterd maar er worden nog steeds regelmatig gewasbeschermingsmiddelen gemeten in het oppervlaktewater, in schadelijke hoeveelheden. Met name bodemherbiciden vormen een probleem en dan in het bijzonder de werkzame stof metazachloor (Butisan S, Sultan, Springbok). Het is belangrijk te voorkomen dat gewasbeschermingsmiddelen in het water komen, zowel voor het milieu als vanwege middelenbehoud.

Een aantal tips om emissie te voorkomen:

  • Voorkom drift bij het spuiten.
  • Spoelt u de spuit na afloop schoon, loos dan de restvloeistof in een phytobac zodat erfemissie wordt voorkomen. Lees hier het eerdere bericht over subsidie voor phytobac via Landbouwportaal.
  • Gebruik ook geen bodemherbiciden op lege containervelden. Deze middelen hechten niet of nauwelijks aan het doek of de lava.
  • Door emissie te voorkomen, werken we samen aan een betere waterkwaliteit en behoud van het middelenpakket

Wilt u meer weten of tips? Kijk dan eens op Landbouwportaalrijnland.nl en vraag een coachbezoek aan.

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.