Skip to main content Skip to footer

Deze keer op bezoek bij Look van Klaveren, Voorweg 145 in Hazerswoude

Kweker ontmoet kweker

In deze rubriek gaat kweker Rien Hoogendoorn op bezoek bij kwekers in de Greenport Boskoop. Wat doen ze? Wat drijft hen? Wat is hun onderscheidend assortiment? En waar zijn ze trots op?

Stel jezelf eens voor?

,,Ik ben Look van Klaveren, getrouwd  en we hebben twee kinderen gekregen.  Ik ben 64 jaar en inmiddels de vierde generatie op dit stukje grond. Het smalste stukje van dit perceel is tien meter breed! Mijn overgrootvader is in 1869 als boer hier begonnen, daarna is het een boomkwekerij geworden. Het is een oud gebied met veengrond. Inmiddels is het een transitiegebied met meer mogelijkheden van bestemming.”

Waarom ben je een éénpitter?

,,Voordeel van de éénpitter is de vrijheid van het alleen-zijn. Je hoeft niet voor anderen het voortouw te nemen. Tegelijk ben je ook kwetsbaar bij ziekte en vakantie.”

Wat is je grootste passie?

,,Kweken is heel mooi werk om te doen. De liefde voor het vak heb ik van mijn vader gekregen. Ik doe het hart en ziel.”

Welke producten worden hier gekweekt en wat maakt ze uniek?

,,Bijna alle bomen en struiken zijn hier geënt. Het zit waarschijnlijk in de genen, want ongeveer alle boomkwekers Van Klaveren doen het. Ik doe hier bijvoorbeeld de vermeerdering van beuken door middel van enten. De onderstam van een soort met sterke eigenschappen wordt hiervoor gebruikt.  Het is wel een ambacht dat steeds meer verdwijnt, omdat het zo arbeidsintensief is. Vanuit Greenport Boskoop is er een student aan mij gekoppeld die zich de kennis van enten eigen maakt. Hij is bijzonder gemotiveerd en het is mijn passie om deze kennis door te geven.”

Wat is je afzetmarkt en hoe loopt de handel nu?

,,Mijn afzet van 2-jarige geënte bomen en planten gaat vooral naar collega kwekers, die het afkweken tot eindproducten. De handel is goed gelopen vanaf half maart vanwege het mooie weer.”

Waarop ben je het meest trots?

,,Op mijn kinderen die hun plekje gevonden hebben in de maatschappij. Zij doen, net als ik, met passie hun werk.”

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.