Skip to main content Skip to footer

Greenblog Wendy

‘Zelfvoorzienend zijn steeds belangrijker in Greenport Boskoop’

Bestuurslid en Greenportondernemer Wendy de Vos gaat in op het belang van water en energie: ,,Hoe minder je afhankelijk bent van externe factoren hoe beter voor de toekomst van de bedrijven en van de Greenport zelf.”

Graag stel ik mezelf voor: ik ben Wendy de Vos, lid van het algemeen bestuur van Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop. Ook ben ik directeur en mede-eigenaar bij Kwekerij Lendert de Vos BV in Reeuwijk, samen met mijn broer. Vorig jaar augustus ben ik toegetreden tot het Greenportbestuur. Het werk van de Greenport Boskoop vind ik belangrijk, want de toekomst van de sector is ook de toekomst van onze bedrijven. Onderwerpen die met name mijn aandacht hebben zijn waterkwaliteit en energie. Het gaat hierbij om zaken die continu van belang zijn voor bedrijven in onze Greenport. Zo begint nu weer het seizoen van buiten kweken en is waterkwaliteit de komende maanden weer een hot item. Hoe zal het weer zijn deze zomer? Extreme droogte? Extreme regen? Is er straks genoeg water en ook nog van goede kwaliteit?

Het mooiste zou natuurlijk zijn als we een heel gelijkmatig klimaat zouden hebben met voldoende regenval, niet te veel en niet te weinig, maar dat is niet realistisch. Dus moeten we ons voorbereiden. Veel kwekers hebben al een eigen watervoorziening, ook wij. We hebben een bassin voor retourwater, dus water waarin meststoffen aanwezig zijn, en een bassin voor opvang van schoon water. Wij verwerken dit alles weer tot gietwater voor de kwekerij. Toen we begonnen met onze bassins dachten we dat die voldoende zouden zijn, maar in periode van langere droogte zijn ook wij afhankelijk van de inlaat van oppervlaktewater. En dat is een onzekere factor in je bedrijfsvoering, dat wil je eigenlijk niet.

Ik denk dat het belangrijk is voor de bestaanszekerheid van je bedrijf om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. En dat geldt ook voor energie, mijn andere grote punt.

Als bedrijf hebben we gekeken naar de mogelijkheid van een kleine windmolen op ons terrein, maar nu zie ik meer in accu-opslag van energie. Gezien de netcongestie geldt ook bij het energievraagstuk dat er voor bedrijven noodzaak is hierin zelfvoorzienend te zijn.

Ik wil niet opwekken en overtollige energie terug leveren aan het net, dat vind ik zonde. Ik wil opwekken en het overtollige opslaan voor andere momenten. Hoe minder je afhankelijk bent van externe factoren die je niet in de hand hebt, hoe beter voor de toekomstbestendigheid van bedrijven en voor onze Greenport zelf.

Hartelijke groet, Wendy (wendy@lendertdevos.nl)

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.