Skip to main content Skip to footer

Greenblog Teun

Klaas Knot

Wie mij kennen, weten dat ik een redelijk positief ingesteld mens ben. Het glas is bij mij meestal eerder half vol dan half leeg. En het moet wel heel gek zijn als ik niet in een probleem ook weer kansen zie. Een beetje opportunisme (handelen naar de mogelijkheden) is me niet vreemd. Het schijnt dat sommige ondernemers er ook wel eens last van hebben …

Maar nu is er bij mij een glas half leeg. Ik heb zorgen, grote zorgen zelfs. En dat is het glas van draagvlak voor de tuinbouw (waar we als Boomkwekerij gemakshalve bijgerekend worden, mijns inziens niet helemaal terecht). Ik zal proberen het toe te lichten.

De afgelopen tijd is Klaas Knot een aantal keren in het nieuws geweest. Heel kort samengevat komt het er op neer dat hij zich afvraagt of sectoren die erg afhankelijk zijn van arbeidsmigranten, wel zoveel toevoegen aan de Nederlandse maatschappij? Met naam en toenaam wordt daarbij de (glas-)tuinbouw genoemd. Waarbij andere media er dan nog aan toevoegen dat die sector stevig bijdraagt aan klimaat- en milieuvraagstukken, veel ontsierende ruimte vraagt, etc (ik zal de klaagzang niet compleet maken).

Dat is natuurlijk vol tegen het zere been van tuinbouw-NL. In niet te zuinige bewoordingen werd dat direct en indirect gecommuniceerd. En werden Klaas Knot allerlei nuanceringen in de mond gelegd (die hij zelf nog niet bevestigd heeft).

Tegelijkertijd hoor ik uit niet-tuinbouwkringen juist het tegenovergestelde: “Klaas Knot heeft gewoon gelijk. Eindelijk eens iemand die dat op een nette en goede manier uit kan leggen. Die sectoren die afhankelijk zijn van arbeidsmigranten, dragen niet bij aan de Brede Welvaart. En gaan zelfs ten koste daarvan.” Is daarom onze Regiodeal aanvraag (zie m’n vorige blog) helaas afgewezen?

Deze tegengestelde reacties baren mij zorgen. Grote zorgen. Verliezen we draagvlak? Of hebben we al draagvlak verloren?

Wat kunt u met dit gesomber? Probeer u te verplaatsen in de Klaas Knots (of zijn het Klazen Knot 😊) van deze wereld. Wellicht zijn dat er meer dan u denkt. Of zijn ze belangrijker dan u denkt (beleidsmakers, klanten, …)? Stel nu eens dat uw vergunningverlener een Klaas Knot is. Of uw belangrijkste klant? Hoe en wat staat u dan te doen om deze toch de door u gewenste beslissingen te laten nemen?

Weet u? Als u dat vraagstuk van-mens-tot-mens met zo’n Klaas Knot bespreekt, dan blijkt u: a. het vaak over meer dingen eens te zijn dan vooraf gehoopt en/of b. blijkt het een uitermate leerzaam gesprek te zijn, waarop u uw relatie met die Klaas Knot weer kunt versterken. En zo wordt uw glas weer half vol. Gaaf toch?

Laten we ons als Boskoop gelukkig prijzen met wie we zijn, wat we hebben en wat we kunnen: de maatschappij duurzaam vergroenen!

Hartelijke groene groet, Teun (t.biemond@greenportboskoop.nl)

Greenport Boskoop: uitermate mooie en relevante producten met grote toegevoegde waarde voor maatschappij, klimaat en milieu.

PS. Het liefst schrijf ik een volgende keer iets als reactie op wat u aandraagt. Alvast dank!

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.