Skip to main content Skip to footer

Greenblog Teun

Brede welvaart

Als u dit leest is de aanvraag van de 14 gemeenten (2 provincies) achter de gezamenlijke 3 Greenports Aalsmeer, Boskoop en Duin- en Bollenstreek voor een Regiodeal de deur uit. Een groot programma waarin het Rijk gevraagd wordt om de inzet van deze sierteeltregio te verdubbelen (met maximaal 40 mln. euro) om zo nog meer bij te dragen aan “brede welvaart”. Een impuls voor maximaal 3 jaar voor verbetering van de brede welvaart die daarna zo ingebed is dat die onderdeel is geworden van dagelijkse praktijk.

De sierteelt is een belangrijke economische drager voor de grotere regio om ons heen. We zitten midden in een transitie maar die gaat niet vanzelf. En de tijd gaat dringen. Het motto ‘schiet op of help ons opschieten’ zoals een ondernemer recent zei, is me uit het hart gegrepen: laat ons aub weten waar we u mee kunnen helpen.

Nu kan je geen krant meer openslaan of het gaat over “brede welvaart”. Maar (1) wat is dat, (2) wat heeft u er aan en (3) wat kan u er aan doen?

  1. Wat is brede welvaart? In mijn eigen woorden: welzijn voor de hele regio. Dus niet zozeer Profit van de sierteelt maar de People en de Planet. Oftewel welzijn en welbevinden van onze buren, dorps- en streekgenoten en ons milieu en onze omgeving.
  2. Wat heb ik daar aan? Laat ik het kort zeggen: een ondernemer die liever onderneemt in een verpauperende omgeving (waar dus geen brede welvaart is); snap ik niet. Mijns (en ons) inziens is iedere ondernemer gebaat bij een florerende omgeving. Waar de omgeving blij me jouw onderneming is als buurman, als werkgever, als icoon van succes, als bijdrager aan de maatschappij.
  3. Wat kan u er aan doen? Ik ga nu echt even op persoonlijke titel verder. Er zijn in de Regiodeal aanvraag een drietal thema’s: veiligheid, arbeid en circulariteit. Kort een paar – wellicht prikkelende - voorbeelden van wat u kan doen:
    1. Veiligheid: wees alert op je transporten en onroerend goed. Hou ze clean.
    2. Arbeid: voor veel bedrijven is een collega met een lichamelijke en of geestelijke beperking een zegen voor de bedrijfscultuur. En wees een aantrekkelijke werkgever zodat uw buren en mensen uit de directe omgeving graag bij u willen werken; arbeidsmigranten en brede welvaart staan op gespannen voet met elkaar.
    3. Circulariteit: De leefomgeving van uw klanten “vergroenen” door meer plastic en afgegraven veen te leveren dan plant, valt niet mee. En een laatste voorbeeld.
      Een boomkweker die niet met hout bouwt; gelooft die wel in zijn/haar eigen product? Probeer op z’n minst uw voorgevel van hout te bouwen; er zijn talloze architecten die u willen helpen met dit stukje Boskoopse branding.

Kortom: Hoe dragen wij ook in de toekomst op een duurzame en circulaire manier bij aan de brede welvaart in onze regio? Daar gaat het om in de Regiodeal.

 

Hartelijke groene groet, Teun (t.biemond@greenportboskoop.nl)

Greenport Boskoop: uitermate mooie en relevante producten met grote toegevoegde waarde voor maatschappij, klimaat en milieu.

PS. Het liefst schrijf ik een volgende keer iets als reactie op wat u aandraagt. Alvast dank!

 

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.