Skip to main content Skip to footer

Greenblog Jeroen

Hoe blijft de boomkwekerij bloeien?

Bestuurslid Jeroen den Hengst voelt trots en voldoening bij zijn werk in de boomkwekerij. Elke boom, elke plant, vertelt een verhaal van groei en zorg. Maar speelt dat gevoel ook bij nieuwe generaties? Veel jongeren lijken niet meer geïnteresseerd. Wat te doen? Lees hier zijn blog.

Ik ben Jeroen den Hengst, 56 jaar en heb mijn leven gewijd aan de boomkwekerij. Met 40 jaar ervaring in deze sector ben ik de vierde generatie in het exportbedrijf Felix & Dykhuis. Ons bedrijf heeft klanten door heel Europa. Ook ben ik al vele jaren algemeen bestuurslid van de Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop. In deze blog wil ik mijn gedachten en zorgen delen over de toekomst van onze prachtige industrie.

Na 40 jaar boomkwekerij heb ik het vak van binnen en van buiten leren kennen. De kennis en vaardigheden die ik heb opgedaan, zijn niet alleen van mij, maar ook van de generaties voor mij. Het is een vak dat precisie, passie en geduld vereist. Elke boom, elke plant, vertelt een verhaal van groei en zorg. Dit zijn waarden die moeilijk te automatiseren zijn en die diep verankerd zijn in onze dagelijkse werkzaamheden. De boomkwekerij staat voor grote uitdagingen. Een van mijn grootste zorgen is de afnemende vakbekwaamheid. Veel jongeren lijken niet meer geïnteresseerd in ons vak. Ze zien het harde werk en de lange dagen, maar missen de passie en voldoening die wij ervaren. Het is moeilijk om jonge mensen te motiveren om de handen uit de mouwen te steken en het ambacht te leren. Ik zie dat jongeren steeds minder geneigd zijn om in de boomkwekerij te werken. Dit baart me zorgen, want zonder de instroom van jonge vakmensen zal de kennis en kunde die we door de jaren heen hebben opgebouwd, verloren gaan. De boomkwekerij heeft frisse, jonge geesten nodig die bereid zijn om de uitdagingen van morgen aan te gaan. De toekomst van de boomkwekerij hangt af van onze bereidheid om te innoveren en aan te passen. We moeten manieren vinden om het werk aantrekkelijker te maken voor de jeugd. Dit betekent dat we moeten investeren in opleiding en training, en dat we moeten laten zien dat dit vak niet alleen zwaar werk is, maar ook een bron van trots en vervulling. We kunnen technologieën en nieuwe methoden integreren om het werk efficiënter en interessanter te maken. Denk aan het gebruik van drones voor inspectie van gewassen, geautomatiseerde irrigatiesystemen en data-analyse om de groei te optimaliseren. Daarnaast kunnen we samenwerken met scholen en opleidingscentra om stageprogramma’s en leertrajecten aan te bieden die jongeren kennis laten maken met de boomkwekerij.

De boomkwekerij heeft mij een leven vol voldoening en trots gegeven. Het is mijn wens dat deze prachtige sector blijft floreren en dat toekomstige generaties de schoonheid en waarde ervan zullen blijven zien. We staan voor uitdagingen, maar met passie, inzet en innovatie kunnen we ervoor zorgen dat de boomkwekerij ook in de toekomst blijft bloeien.

Vriendelijke groet,  Jeroen (info@felixholland.nl)

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.