Skip to main content Skip to footer

Nieuwjaarsblog Anouk Noordermeer

Aan de slag en doorpakken!

De stap naar 2024 is gezet! Alhoewel stappen zetten met mijn gebroken enkel de afgelopen maand niet heel gemakkelijk ging, hoop ik dat u allen, net als ik, van fijne Kerstdagen hebt genoten met degenen die u lief zijn en een fantastische jaarwisseling hebt gehad. Een nieuw jaar ligt voor ons, 2024 een nieuwe start met volop kansen. Maar we gaan ook gewoon door met waar we in 2023 aan gewerkt hebben want daar zijn op vele dossiers goede (eerste) stappen gezet. Dus aan de slag!

Eerst maar eens terugkijken op een goed jaar qua ontwikkelingen, waarin we als Greenport regio Boskoop goed op weg zijn richting een duurzame toekomst voor onze prachtige regio. Veelal nog achter de schermen, maar zoals iedereen wel weet: ‘Voorbereiding is het halve werk’! Het afgelopen jaar stond o.a. in het teken van nauwe samenwerking binnen het Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied (ZHPLG). De provincie Zuid-Holland, de Greenport gemeenten, het Hoogheemraadschap van Rijnland en het bedrijfsleven hebben met elkaar een ambitieus pakket aan maatregelen ontwikkeld. Deze maatregelen zijn noodzakelijk om de uitstoot van stikstof en CO2 te verminderen en de waterkwaliteit en biodiversiteit in de Greenport te verbeteren. Dat is nodig om te kunnen voldoen aan de door het Rijk gestelde eisen voor 2027 (KRW) en verder (Klimaatakkoord). Dit jaar moeten we de projectvoorstellen concreter maken en financiering regelen om dit maatregelenpakket ook echt uit te kunnen gaan voeren.

Een ander belangrijk hoogtepunt van het afgelopen jaar was de aanvraag voor de Regio-Deal Sierteeltregio. Samen met de Greenports Aalsmeer en Duin- en Bollenstreek en alle daarbij betrokken partijen hebben we een gedegen plan ingediend om de economische vitaliteit en brede welvaart in de drie sierteeltclusters verder te versterken. Centraal hierin staan de thema’s Circulariteit, Arbeid en Weerbaarheid. We zien met optimisme uit naar een positief besluit, dat vervolgens ook weer de nodige capaciteit zal vragen om de verdiepingsslag te maken naar concrete projecten. De officiële aftrap met alle partners, belanghebbenden zoals verschillende ministeries en gemeenten was in Greenport Boskoop bij een zeer vooruitstrevende ondernemer: van der Salm. We hebben allemaal een erg waardevolle rondleiding gehad waarbij het wateropvangbassin natuurlijk ook aan de orde kwam.

Ook stonden we als Greenport Boskoop volop in de belangstelling tijdens de Plantarium | Groen-Direct Beurs van februari waar Liesje Schreinemacher, minister van internationale Handel ons kwam bezoeken. De beurs wordt altijd door vele nationale en internationale handelaren goed bezocht. Ik sprak met de minister over verschillende zaken, waaronder het belang van de Greenport om eenduidige regels en protocollen te hanteren voor landen buiten de EU met betrekking tot plantgezondheid (fytosanitaire eisen). Dit zou vergelijkbaar moeten zijn met het plantpaspoort dat in de EU wordt gebruikt. Ook hebben we gesproken over het aanpakken van niet-verrekenbare bronbelasting (Withholding Tax - WHT) op inkomsten, met name op licenties, die voortkomen uit de verkoop van veredelingsproducten die in landen zonder belastingverdrag worden gekweekt. Naast de beurs bezochten wij nog een ondernemer, en niet zomaar een ondernemer, ook een zeer vooruitstrevende; Henry Buitenhuis.

Ik kijk weer uit naar de editie van dit jaar. En uiteraard ook naar de Open Kwekerijdag die altijd een feestje is om bij aanwezig te mogen zijn. Uitstekend geregeld door vele ondernemers in de Greenport en Linda Hoogendoorn, niet te vergeten, als enthousiaste, energieke, drijvende kracht.

Greenport Boskoop staat deze zomer ook centraal tijdens het VNG congres, dat mede door de gemeente Alphen aan den Rijn wordt georganiseerd. Bestuurders van alle gemeenten in Nederland komen naar het ITC/PCT terrein, alwaar het fantastische bedrijf van Hoogeveen Plants eenmalig wordt omgevormd tot congreslocatie. De vergroening van het ITC/PCT terrein wordt daardoor versneld uitgevoerd, wat de aantrekkelijkheid als vestigingslocatie ook aanmerkelijk zal doen toenemen.

Gezien de relatief kleine organisatie die Greenport Boskoop rijk is, vraagt dit alles ook in het nieuwe jaar weer veel inzet van alle betrokkenen. De drijfveer is er desondanks bij iedereen zeker niet minder om. Daarom alle waardering voor de grote inzet die al getoond is en zeker nog moet worden geleverd.

Ik ben er trots op om te zien hoe de Greenport Boskoop volop in beweging is. Terwijl we 2024 ingaan, kijk ik vol vertrouwen en met vastberadenheid naar de toekomst. We zullen ons blijven inzetten voor duurzame economische groei, innovatie en samenwerking om alle ideeën en plannen te verwezenlijken. Samen met u allen, de ondernemers, de gemeenschap en alle verdere betrokkenen, staan we klaar om voortvarend door te pakken. Laten we onze krachten blijven bundelen om de Greenport Boskoop te laten groeien en bloeien.

Ik wens u allen een gezond, goed, groen en florerend nieuw jaar toe!

Hartelijke groet,

Anouk Noordermeer

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.