Skip to main content Skip to footer

Documentaire 'Geworteld in Boskoop' gelanceerd

Tijdens een feestelijke avond in Flora Boskoop was op 28 augustus de primeur van de documentaire ‘Geworteld in Boskoop’. Ook werd een bijbehorende foto-expositie onthuld. Film en foto’s maken deel uit van project De Migratiekaravaan, over de komst van allochtone planten en mensen.

Initiatiefnemer Rachid el Ousrouti formeerde eerder een projectteam, waar ook plantenkenner Cor van Gelderen deel van uitmaakt. El Ousrouti werd geïntrigeerd door zijn eigen familiegeschiedenis – zijn vader kwam als gastarbeider van Marokko naar Boskoop – en door de geschiedenis van planten die van ver door kwekers werden gehaald.

,,De Japanse esdoorn is een allochtone plant”, aldus El Ousrouti. “Allochtoon betekent: niet van deze bodem. De term komt uit de plantenwereld en is later ook gebruikt voor mensen die hier niet vandaan komen, elders hun wortels hebben.”

Cor van Gelderen ging in op de vele plantensoorten die vroeger door kwekers naar Boskoop zijn gebracht. ,,Een Japanse esdoorn op veengrond lijkt vreemd, maar het kan heel goed. De planten zijn hier echt geworteld.”

In de documentaire komt ook een Boskoopse kweker met Marokkaanse roots aan het woord: Abdelkader Zariouh kweekt onder andere buxus en magnolia. 

De documentaire werd zeer goed ontvangen door het publiek, dat massaal aanwezig was. Ook de Alphense burgemeester Liesbeth Spies was erbij, zij is ook te zien in de film. Documentaire en foto-expositie gaan de komende tijd rouleren door de gemeente.

Tekst en foto’s: Morvenna Goudkade

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.