Skip to main content Skip to footer

Beter water en meer natuur in Boskoop

Op vrijdag 28 juni waren medewerkers van provincie, gemeenten en Hoogheemraadschap van Rijnland te gast bij Streng Growers in Boskoop. Onderwerp van gesprek: gezamenlijke activiteiten om natuur, waterkwaliteit en klimaatbestendigheid van Boskoop te verbeteren.

In de zomer van 2023 zijn door Greenport Boskoop projectvoorstellen ingediend in het kader van het NPLG, het National Programma Landelijk Gebied. Deze projectvoorstellen zijn gericht op het verbeteren van de kwaliteit van natuur en water in Boskoop en verduurzaming van de boomkwekerijsector. Medewerkers van de overheden, natuurorganisaties en Greenport Boskoop hebben deze projectvoorstellen in korte tijd gezamenlijk opgesteld. De focus ligt op het verbeteren van de waterkwaliteit. In Boskoop hebben we een grote uitdaging om in 2027 te voldoen aan de Kaderrichtlijn Water, een Europese richtlijn voor gezond en schoon grond- en oppervlaktewater.

Het team dat deze projectvoorstellen vorige zomer heeft opgesteld, kwam op 28 juni weer bij elkaar op de kwekerij van Streng Growers. Doel was te bespreken welke projecten al van de grond zijn gekomen en op welke thema’s we de hand aan de ploeg moeten slaan. Sinds de zomer van 2023 is er veel veranderd. Zo heeft een nieuw kabinet haar hoofdlijnenakkoord geschreven en is het budget voor het NPLG vrijwel verdampt. Een streep door de Boskoopse rekening, maar geen reden om bij de pakken neer te zitten. Met alle betrokken partijen zitten we op één lijn en trekken we samen op.

Door Henk van der Smit en Harmen van Dam werd aan de circa 15 aanwezigen gepresenteerd welke  initiatieven er sinds de zomer van 2023 zijn gestart en afgerond. Een bloemlezing: met kraggen en drijftillen wordt de waterkwaliteit verbeterd en een natuurvriendelijke oever in de sloot gerealiseerd. Delphy doet onderzoek naar zuiveringssystemen van het drainagewater en veenvrije potgrond. Er is een ondergrondse waterberging gerealiseerd om een tekort aan (giet)water op te vangen. En een calamiteitenberging om juist een teveel aan water op te vangen.

Ronald Streng vertelde de aanwezigen hoe hij dagelijks bezig is met verduurzaming en gezond ondernemerschap. Alle aanwezigen hoorden zo hoe het overheidsbeleid landt in de praktijk van de Boskoopse ondernemer. Michiel Gerritsen benadrukte hoe belangrijk het is dat overheid en sector zo goed met elkaar in contact zijn. Deze samenwerking is een belangrijke pijler onder een toekomstbestendige Greenport Boskoop.

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.