Skip to main content Skip to footer

21 december 2023

Afscheid van Anja: ‘Veel bereikt, maar ook veel te doen’

O jee, Anja gaat weg! Dat is even schrikken, maar ‘verfrissing is goed’, zegt ze zelf. Ruim zeven jaar was Anja van Tilburg (35) projectleider bij Greenport Boskoop. Ze kijkt met een goed gevoel terug, want er is veel bereikt. Maar er is ook nog veel nodig. Wij gingen in gesprek.

Waarom ga je weg en wat ga je nu doen?

,,Ik vind mijn werk heel leuk, gevarieerd en veelzijdig, maar ik moet het combineren met mijn gezin met jonge kinderen en dat is best lastig. Mijn nieuwe baan, waar ik me met het thema water ga bezighouden, kan ik beter inpassen.”

Was het een moeilijke beslissing, afscheid nemen?

,,Sinds ik de knoop heb doorgehakt, kan ik wel loslaten. Verfrissing is goed in organisaties. Alles heeft een houdbaarheidsdatum, dat geldt ook voor mij. Ik ben gewoon vervangbaar. Mijn opvolgers zullen hun eigen aanpak hebben, hun eigen stijl, en dat is prima. Daar heb ik vertrouwen in.”

Je noemt je werk gevarieerd en veelzijdig, wat heb je gedaan bij de Greenport?

,,Meest recent heb ik me beziggehouden met onderwijs en arbeidsmarkt en met communicatie. Een heel divers pakket. Dat vind ik heel leuk, want ik ben breed geïnteresseerd. En ik ontmoette heel veel mensen, wat ik ook geweldig vind. Ik ben een teamspeler en een netwerker.”

Greenport Boskoop gaat over de waarde van groen. Is dat belangrijk voor jou?

,,Ja, ik hou van de sector, waar ik op verschillende manieren actief ben geweest. Ik heb agrarische bedrijfskunde gestudeerd en privé heb ik een grote eetbare tuin, waar ik veel experimenteer. Duurzaamheid vind ik belangrijk en zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn.”

Als je terugkijkt naar de afgelopen periode, waar word je dan blij van?

,,Dat ik mensen en organisaties heb kunnen verbinden. Ik heb veel mensen leren kennen: in het bedrijfsleven, bij onderwijsinstellingen, bij gemeentes en bij organisaties als Rijnvicus, UWV en Talentboom. Ik vind het geweldig dat er een netwerk is ontstaan. Een netwerk dat niet meer van mij afhankelijk is, want mensen weten elkaar nu te vinden, ook zonder mij. Er is een samenspel, waar mooie dingen uit ontstaan.”

[tekst gaat verder onder foto]

Tijdens lancering nieuwe opleiding Groene Logistiek in de Greenport.

Wat zijn die mooie dingen?

,,Een dynamische sector met heel veel uitdaging. Een enorm betrokken bedrijfsleven met veel innovatie en persoonlijke aandacht. Een heel mooi pakket aan scholing en cursussen. En een Greenport die steeds beter op de kaart staat.”

Er is dus veel bereikt?

,,Er is ontzettend veel bereikt. Je ziet hier de waarde van een cluster: samenwerken, de handen ineenslaan, trots en betrokkenheid, eigen vakmensen opleiden, dingen doen op de juiste tijd. Toch is er nog veel meer nodig. Ik merkte zelf: ik kan niet alles doen wat ik zou willen, gezien budget en menskracht. We moeten jong talent naar de sector trekken. We zijn voor hen nog te weinig zichtbaar. Initiatieven als de Tuinbouw Battle, waarmee we op basisscholen komen, zijn heel belangrijk. En ons platform Boskoop Werkt! is dat ook.”

En nu ga je weg. Wil je nog iets zeggen?

,,Ja, ik wil graag alle mensen bedanken met wie ik heb samengewerkt. Ik kijk er met heel veel plezier op terug.”

Tekst en foto’s: Morvenna Goudkade.
We fotografeerden Anja bij Greenlink, specialist in levend buitengroen.

 

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.