Skip to main content Skip to footer

Zwitserland doet invasieve planten in de ban

Vanaf september geen handel en import van laurierkers, vlinderstruik of Anna Paulownaboom meer.

De Zwitserse overheid heeft een lijst gepubliceerd met ongeveer dertig uitheemse en invasieve planten die vanaf september niet meer verhandeld of geïmporteerd mogen worden. Daaronder bekende en populaire soorten zoals de laurierkers.

De Zwitserse regering heeft besloten op vanaf 1 september de handel in bepaalde invasieve, uitheemse planten te verbieden. Deze planten kunnen volgens de Zwitserse bondsraad ecologische, economische en gezondheidsschade veroorzaken. Tot nu toe zijn deze planten nog wel in de handel, maar dat moet vanaf september dus stoppen. Planten die al in tuinen staan, vallen niet onder het verbod.

Het besluit is een vervolg op een motie van het Zwitserse parlement waarin om een verkoopverbod werd gevraagd. Onder het verbod valt ook het importeren van de betreffende planten. Op de lijst staan onder meer Prunus laurocerasus, Buddleja davidii, Paulownia tormentosa, Ailanthus altissima, Humulus japonicus en Rhus typhina.

De regering heeft voor de datum van 1 september 2024 gekozen om bedrijven de kans te geven hun productassortiment aan te passen.
Welke gevolgen het Zwitserse verbod precies heeft voor de Nederlandse export is nog niet bekend.

Auteur Hanneke Taks; Nieuwsbrief Boom In Business 10 april 2024

Naschrift Greenport Boskoop: van de genoemde soorten staat de hemelboom (Ailanthus altissima) ook al op de EU lijst van invasieve soorten. Hiervan is de handel en de teelt al enige jaren verboden. De andere soorten staan niet op de EU lijst, dit betekent dat binnen de EU de teelt en handel van deze soorten wel mogelijk is.

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.