Naar nieuwsoverzicht
29 jun 2022

Wat doe jij nou? Manouk Sloothaak

Welkom bij onze rubriek Wat doe jij nou? waar we mensen in Greenport Boskoop vragen waar ze mee bezig zijn. In deze aflevering: Manouk Sloothaak (29), procesleider bij Hoogheemraadschap van Rijnland en relatiemanager voor Greenport Boskoop.

 Image

Wie zijn die mensen die zich sterk maken voor onze Greenport? Soms op de voorgrond, soms meer op de achtergrond… Ondernemers, medewerkers, bestuursleden, sponsoren, wethouders, iedereen heeft zijn eigen verhaal. Wat doen ze? Wat is hun motivatie? Voor deze rubriek gaan we met hen in gesprek. Dit keer met Manouk Sloothaak, procesleider bij Hoogheemraadschap van Rijnland en relatiemanager voor Greenport Boskoop.

"‘Iedereen kan steentje bijdragen aan waterkwaliteit’"

Manouk Sloothaak, procesleider bij Hoogheemraadschap van Rijnland en relatiemanager voor Greenport Boskoop


 Image

Wie ben je?
,,Ik ben Manouk Sloothaak, 29 jaar, als boerendochter opgegroeid in Aarlanderveen, tegenwoordig woon ik in Bodegraven. Ik ben afgestudeerd aan de Hogere Agrarische School (HAS) in Den Bosch. Daarna heb ik verschillende banen gehad, waaronder bij LTO en nu werk ik sinds ruim vier jaar bij het Hoogheemraadschap van Rijnland.”

 Waarom het Hoogheemraadschap?
,,Het gaat echt ergens over: schoon water, zorgen voor het landschap, goed waterbeheer. Als procesleider en relatiemanager weet ik van alles wat, dat maakt het heel afwisselend. Het is ook heel actueel, zoals de gevolgen van de klimaatverandering met extremer weer. Ook de gevolgen van plastics in het water is een hot item. Eind april heb ik vanuit het Hoogheemraadschap meegedaan aan een actie plastics vissen, in het boomkwekerijgebied aan het Rijneveld in Boskoop.”

Wat heeft Rijnland met de aanpak van plastics?
,,Als waterschap vinden we het belangrijk dat sloten schoon zijn. Door plastic voorwerpen in het water kunnen duikers verstopt raken en gemalen kapotgaan. Maar het heeft ook veel invloed op het milieu, want plastics zijn overal, zichtbaar en onzichtbaar.”

 Image

Vertel eens meer?
,,Neem kunstmest, daarin zitten veel microplastics. Als die in het bodemwater terechtkomen, is dat heel slecht voor de waterkwaliteit en voor levende organismen. De plastics hopen zich op in de weefsels, komen in de voedselketen en treffen zowel dieren als mensen. Plastics brengen het ecosysteem uit balans en dat is niet goed.”

Wat gebeurt er al in de strijd tegen plastics?
,,Er wordt gewerkt aan plasticvrije corridors, waterwegen die je probeert vrij te houden van plastics. Ook zijn er innovaties als de Bubble Barrier in de Oude Rijn bij Katwijk, waarmee plastics worden tegengehouden voordat ze de zee instromen. Verder zijn er veel bewustwordingscampagnes over de negatieve gevolgen van plastic in de omgeving en in het water. De actie plastics vissen aan het Rijneveld was onderdeel van zo’n campagne: Hier begint de zee. Er is ook veel samenwerking tussen de waterschappen op dit gebied.”

Wat kan je zelf doen, als inwoner, als ondernemer?
,,Je eigen sloot, je eigen omgeving schoon houden van plastic. En niet denken: heeft dat wel zin? Plastic vissen in je eigen sloot lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat, bij een oceaan vol plastic. Maar toch helpt het, alle beetjes helpen. Iedereen kan een steentje bijdragen aan de waterkwaliteit, door te zorgen dat er geen plastics de sloot in waaien, door op te letten met gewasbescherming en meststoffen, zorgen dat het niet in het water komt. Ik ben voorstander van citizen science, burgerwetenschap, waarbij inwoners zelf nauw betrokken worden, in dit geval bij het bewaken van de waterkwaliteit en de plasticsaanpak.”