Naar nieuwsoverzicht
30 jun 2021

Sneltest bacterievuur beschikbaar

Boomkwekers die snel willen weten op een verdacht ziektebeeld wordt veroorzaakt door bacterievuur, kunnen dit nu zelf testen met de door Prime Diagnostics ontwikkelde sneltest.

 Image

De sneltest van Prime Diagnostics (onderdeel van Wageningen University & Researsch) is in eerste instantie beschikbaar gemaakt voor leden van Tree Centre Opheusden, maar ook andere boomkwekers kunnen er nu over beschikken, zo laat TCO weten.

Wageningen UR heeft bij Combinatie Mauritz een video gemaakt waarin de sneltest wordt uitgelegd en gedemonstreerd in de praktijk (bekijk hier de video). Het bedrijf controleert eens per week alle waardplanten op mogelijke aanwezigheid van bacterievuur, omdat de ziekte in korte tijd snel om zich heen kan grijpen.

Soms lijkt een verdacht ziektebeeld echter op andere taksterfte. Om daarover uitsluitsel te geven, voert Combinatie Mauritz de sneltest uit. Hiervoor moet een bladmonster worden genomen met verdachte symptomen, waarna het in een flesje met een bepaalde vloeistof wordt gedaan. Binnen 10 minuten laat de test het resultaat zien.

De introductieprijs is €44,75 (exclusief btw) voor één doosje met vier sneltesten. Het is te bestellen bij toeleverancier Agro de Arend.