Sortimentskeuze

Houd bij de indeling van je percelen rekening met de gevoeligheid van het sortiment voor wateroverlast. Als planten in of onder water staan of als de bodem volledig is verzadigd, krijgen wortels zuurstofgebrek en ontstaat schade.

Planten en ook wortels hebben zuurstof nodig om te overleven. Als planten in of onder water staan of als de bodem volledig is verzadigd, krijgen wortels zuurstofgebrek en ontstaat schade. Vanuit eerdere ervaringen weten we dat de gevolgen van wateroverlast nogal kunnen variƫren. Dat is afhankelijk van hoe lang planten in het water staan (en hoe diep), de gevoeligheid van de planten en de periode van het jaar. Het effect wordt zichtbaar als het water is weggetrokken. In sommige gevallen kan het uiteindelijk meevallen, maar daarentegen komt het ook voor dat schade pas een aantal weken tot aantal maanden later zichtbaar wordt.

Als gevolg van waterlast en een te nat microklimaat tussen planten, kan ook schade ontstaan aan het opgewas door schimmelziekten. Jonge planten zoals stekken zijn over het algemeen gevoeliger voor wateroverlast dan grotere bomen. Als stekken enkele uren onder water staan, zie je dikwijls al snel verwelking en gaan ze daarna dood doordat de wortels dood gaan.

Ook is de ene plant gevoeliger voor problemen dan de ander. Gewassen die gevoelig zijn voor wortelrot en voetrot (zie Gewasbeschermingsgids van Delphy) zijn ook gevoelig voor wateroverlast. Denk aan o.a. Skimmia, Gaultheria, taxus, Rhododendron, Pieris, Chameacyparis, etc.

Vooral wateroverlast in de zomer, als de planten actief groeien, is schadelijk. In een rustperiode zijn planten minder gevoelig. Bij grotere planten of bomen en wateroverlast in de herfst zie je de gevolgen soms pas na de winter doordat de planten of bomen in het voorjaar slecht uitlopen.

Houd bij de indeling van je percelen rekening met de gevoeligheid van het sortiment voor wateroverlast. Als je weet dat bepaalde delen van je containerveld lager liggen, plaats dan daar gewassen of soorten die minder gevoelig zijn.
Op vollegrondspercelen die kwetsbaar zijn voor wateroverlast, is het verstandig gewassen te telen waarvan de wortels minder schade lijden als ze een tijd onder water staan. Hierover is een uitgebreid artikel gepubliceerd in Dendroflora.