Naar nieuwsoverzicht
18 mrt 2020

Ondernemers vragen zich af: Haal ik de zomer?

Grote delen van het bedrijfsleven worden ongekend hard getroffen door de Coronacrisis.

 Image

Er zijn al meer dan 54.000 aanvragen voor werktijdverkorting ingediend, meldde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dinsdag 17 maart. Het laat zien hoe ongekend hard grote delen van het bedrijfsleven worden getroffen door de Coronacrisis. Ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn in afwachting van de extra steunmaatregelen voor ondernemers die het kabinet naar verwachting zal presenteren. Zodra deze bekend zijn, zal hier zo snel mogelijk over gecommuniceerd worden naar aangesloten brancheorganisaties en andere leden.

Getroffen sectoren
Ondertussen wordt steeds duidelijker hoe breed de economie getroffen wordt. Van de bloemensector (lees hieronder het interview met de ceo van Royal FloraHolland) tot de watersport en recreatie. HISWA-RECRON: ‘Vrijwel alle bedrijven in onze sector zijn seizoensbedrijven die 60 tot wel 80 procent van hun jaaromzet moeten verdienen in vijf tot zeven maanden. Je kunt dit na het seizoen niet inhalen en het seizoen start vandaag.’

Veelgestelde vraag aan het Coronaloket: ‘Haal ik de zomer?’
Niet alleen veel zzp’ers maar ook veel kleine ondernemers bellen met de vraag: ‘Haal ik de zomer van 2020 nog wel als inkomsten uitblijven?’, zo meldt het Coronaloket (van KVK, VNO-NCW, MKB-Nederland en EZK). Het advies dat ze krijgen is om een worst-case-scenario te maken tot de zomer. ‘Breng alle uitgaven, verplichtingen in kaart maar ook geld dat je nog tegoed hebt. Bereken hoeveel liquiditeit je nodig hebt om deze maanden te overleven.’ Het Coronaloket kan vervolgens schetsen welke regelingen en financieringsmogelijkheden van de overheid er nu zijn.
>> Lees meer

Overzichtspagina’s Corona
Alle informatie over het Coronavirus staat op www.vno-ncw.nl/coronavirus en www.mkb.nl/coronavirus. Deze pagina’s worden regelmatig bijgewerkt.