5 juli 2023
Zomermonitor| Rijnland opgeschaald naar fase 2
Ondanks de regen van afgelopen dagen is de droogte situatie nog niet voorbij deze zomer. 3 juli is Rijnland opgeschaald naar fase 2. Lees in dit bericht wat dit betekent, het actuele beeld van 5 juli 2023 binnen Rijnland en de verwachte ontwikkeling qua weer en Rijnafvoer voor de komende periode.
Het actuele beeld van 5 juli 2023 binnen Rijnland en de verwachte ontwikkeling qua weer en Rijnafvoer voor de komende periode laten zich als volgt kort samenvatten:
De Rijnlandse calamiteiten organisatie is opgeschaald naar fase 2 vanwege droogte:
- Er dreigen problemen ten aanzien van de zoetwatervoorziening binnen Rijnland.
- Er zijn geen problemen rond de stabiliteit van keringen in relatie tot het huidige neerslagtekort.
Een nadere toelichting hierop is:
- Op 3 juli is Rijnland opgeschaald naar fase 2 conform het calamiteiten bestrijdingsplan droogte. Aanleiding vormen:
- de aanhoudend dalende Rijnafvoer
- de toenemende kans op verzilting van de Hollandsche IJssel
- De afnemende aanvoermogelijkheden van zoet water naar Rijnland
- De vraag aan de Beraadsgroep KWA en vervolgens de Commissie KWA om over te gaan tot de ingebruikfase van de Klimaatbestendige Water Aanvoervoorzieningen.
- Een aantal interne maatregelen, die Rijnland al eerder heeft getroffen zijn nog actief:
- In enkele polders zijn waterpeilen verhoogd tot boven zomerpeil om een extra waterbuffer te creëren.
- Inzet van een alternatieve aanvoerroute van zoet water voor Boskoop-oost
- Bij de Grote Sluis in Spaarndam geldt code geel voor het schutregime. Hierbij wordt optimaal geschut ter beperking van de zoutindringing vanuit het Noordzeekanaal, waardoor wachttijden voor de recreatievaart tot maximaal 2 uur kunnen oplopen.
- Een aangepast neerslagprotocol is geactiveerd, teneinde het risico op wateroverlast te beperken bij verhoogde waterpeilen i.c.m. grote verwachte neerslaghoeveelheden
- Stichtse Rijnlanden levert ca. 3 m3/s zoetwater via de Sluis in Bodegraven (KWA-light)
- Er een Expertteam Droogte actief voor de dagelijkse afhandeling van de droogte. Te nemen besluiten worden voorgelegd aan de Operationeel Leider van de Calamiteiten organisatie.
Prognose 1 tot 2 weken vooruit:
- De huidige aanvoer via de KWA, 3 m3/s, is onvoldoende voor peilhandhaving.
- Om die reden heeft Rijnland de Beraadsgroep en Commissie KWA gevraagd de KWA in gebruik te nemen, met een capaciteit van 7 m3/s.
- Dit betekent een toename met 4 m3/s ten opzichte van de huidige aanvoer.
- Vanwege de chlorideproblemen op het Noordzeekanaal en de mogelijke effecten op het Amsterdam Rijnkanaal, zal de extra aanvoer voor de KWA voor de helft vanuit de Lek via de Lopikerwaard worden gerealiseerd, de andere helft zal via het Noordergemaal worden gerealiseerd. Dit betekent dat gemaal de Aanvoerder nog niet wordt ingezet.
- Amstel, Gooi en Vecht zorgt voor een extra wateraanvoer van 2 m3/s vanuit het Markermeer naar het Amsterdam Rijnkanaal, waarmee de KWA watervraag van 2 m3/s bij het Noordergemaal wordt gemitigeerd.
- Schieland & Krimpenerwaard zal de zogenaamde Doorvoer KrimpenerWaard (DKW) inzetten. Hiermee kan zoet water door de Krimpenerwaard vanuit de Lek naar de Hollandsche IJssel wordt aangevoerd. Deze DKW is nog een provisorische route, ook in 2018 en 2022 is gebruikt. De komende jaren zal deze route robuust gemaakt moeten worden.
- Bij een snel oplopende watervraag van de KWA-partners kan uitbreiding van de aanvoercapaciteit van de KWA van 7 naar 15 m3/s (KWA+) noodzakelijk worden. Via inzet van gemaal de Aanvoerder kan hier dan in worden voorzien.
- Dit dient uiteraard met de betrokken waterbeheerders afgestemd te worden.
- Inzet van de KWA met 7 m3/s en de DKW met 3 m3/s zal starten in de week van 10 juli. Het werkelijke startmoment is afhankelijk van de weer- en waterbeheersituatie. De uiteindelijke hoeveelheid neerslag van 4 en 5 juli als ook de verwachte onweersbuien op zondag 9 juli spelen hierbij een rol. Risicovolle situaties met hogere waterpeilen bij de inzet van de KWA DKW in combinatie met forse neerslag kunnen hiermee voorkomen te worden.
Meer informatie leest u in deze zomermonitor.