Skip to main content Skip to footer

7 november

Webinarreeks: Teelt met minder chemie, hoe dan?

Het LTO-programma ‘Weerbaarheid in de praktijk’ organiseert deze winter een webinarreeks over telen met minder chemie: 7 webinars van elk 1 uurtje, telkens op een woensdagavond.

De overgang van gangbare naar geïntegreerde gewasbescherming in 2030, het jaar waarin alle teelten weerbaar en nagenoeg emissieloos zijn, vraagt veel op het gebied van kennis en vakmanschap. In de webinarreeks zullen deskundigen en telers hun expertise met u delen die reeds is opgebouwd in ‘Weerbaarheid in de praktijk’: het meerjarige programma van LTO dat met steun van LNV loopt (waaronder in de boomkwekerijsector de innovatiekringen).

„Gewassen telen op basis van het pakket gewasbeschermingsmiddelen dat in 2030 naar verwachting nog gebruikt mag worden, is zeer uitdagend”, stelt programmacoördinator Bart Jan Wulfse. „Dit vraagt een verdere ontwikkeling van weerbare teeltsystemen met gezonde planten. Telen met minder chemie, hoe doe je dat dan? In onze webinarreeks delen we de reeds opgebouwde kennis, ervaringen uit verschillende sectoren. We geven telers concrete handvatten om zelf aan de slag te gaan.”

7 webinars met specifieke thema's, telkens op woensdag van 19.30 tot 20.30 uur:

  1. 22 november: Hoe kun je op je eigen bedrijf de weerbaarheid van gewassen versterken?
  2. 29 november: Hoe kun je zelf aan de slag met functionele agrobiodiversiteit, oftewel de rol van de natuur op je bedrijf?
  3. 13 december: Hoe voorkom je wortelonkruiden en welke alternatieven van glyfosaat zijn effectief?
  4. 10 januari 2024: Hoe kun je zelf perceelsemissie reduceren, zelf afspoeling eenvoudig meten en voorkomen?
  5. 24 januari: Hoe kun je onkruiden beheersen met meer dan herbiciden en schoffels?
  6. 7 februari: Hoe kom je tot het kiezen van biostimulanten en biocontrol?
  7. 21 februari: Hoe kun je grasland en vanggewassen vernietigen zonder glyfosaat?

Ieder webinar komen drie inhoudelijke deskundigen aan het woord, waaronder altijd een teler. Er is volop gelegenheid om vragen te stellen. Deelname is gratis; klik hier om je aan te melden. Kort voor aanvang ontvang je een mail met een inlog-link. Kun je een webinar niet live volgen? Meld je dan toch aan, want na afloop ontvang je een terugkijk-link.

Bron: LTO bomen en vaste planten, Arno Engels

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.