Skip to main content Skip to footer

11 juli 2022

Vlinders anjerbladroller automatisch scouten en vangen met mini-drones

De Boskoopse innovatiekring rond weerbaar telen neemt een extra onderwerp onder de loep: vlinders van anjerbladroller automatisch scouten en mogelijk daarna vangen met mini-drones. Bij Kwekerij Kwakernaak (deelnemer innovatiekring) hangt het systeem nu voor het eerst in de buitenteelt.

Het automatisch scouten zal gebeuren middels het systeem PATS-C van PATS Indoor Drone Solutions. De ontwikkeling hiervan is enige jaren geleden begonnen tegen Turkse mot in de gerberateelt. Diverse teelten in de glastuinbouw maken inmiddels gebruik van het systeem. „Al meer dan 100 in gebruik, en het groeit hard”, aldus Bram Tijmons van PATS.

Het systeem hangt nu voor het eerst in een buitenteelt, bij Kwekerij Kwakernaak in Reeuwijk alsmede op de onderzoekslocatie van Delphy in Hazerswoude. Henk Kwakernaak is een van de deelnemers aan de Boskoopse innovatiekring. In zijn Skimmia-teelt wordt het voorkomen van bodemschimmels en alternatieven voor Ridomil bekeken.

Hier is het automatisch scouten van anjerbladroller in Skimmia bij gekomen. „Biologisch met een bacterie kunnen we anjerbladroller aardig onder controle houden”, geeft Henk Kwakernaak aan, „maar je moet wel consequent de bacterie spuiten op groeiend blad.” De kweker ziet het automatisch scouten van vlinders als aanvulling daarop. „Het systeem is interessant.”

Delphy bekijkt het systeem ook binnen het project Precisieboomteelt dat Greenport Boskoop is gestart. „Bedoeling is dat het systeem nog dit jaar gaat draaien”, legt René van Tol uit, tevens begeleider van de Boskoopse innovatiekring. „Misschien kunnen we het systeem ook inzetten tegen buxusmot in Buxus.”

PATS-C is een camerasysteem. Camera’s registreren continu de aanwezigheid en populatieopbouw van vlinders/motten. „Hierdoor kun je accurater en eerder een plaag monitoren”, aldus Tijmons. „Dat kan al een generatie eerder zijn.” Mini-drones om de vlinders te kunnen vangen, zijn in ontwikkeling. Een systeem van camera en drone zal PATS-X heten.

Tekst en foto: Arno Engels

LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen

Lees meer over dit project

PATS Indoor Drone Solutions

Project Precisieboomteelt

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.