Skip to main content Skip to footer

23 mei 2023

Vervangend water kopen of verkopen? Kweker Antoon weet hoe het werkt

Wil je een sloot dempen of als waterbassin gebruiken? Dan moet je voor vervangend water zorgen, om het volume aan oppervlaktewater in stand te houden. In zo’n geval kan je een beroep doen op de Berging Rekening Courant (BRC). Kweker Antoon Rijnbeek uit Boskoop maakt er gebruik van.

Rijnbeek heeft zijn bedrijf aan het Reijerskoop in Boskoop, een handelskwekerij met een breed sortiment sierheesters. Ruim 4 hectare productiegebied met zowel volle grond als potcultuur.

Zo’n 25 jaar geleden moest hij een waterbassin aanleggen, maar kon de ruimte daarvoor eigenlijk niet missen. Rijnbeek besloot tot een andere oplossing. Wijzend naar een brede sloot op zijn terrein: ,,Deze sloot tussen twee percelen is mijn eigendom. Ik heb ervoor gekozen om deze sloot als bassin te gebruiken. Daarbij onttrok ik de sloot aan het algemene oppervlaktewater, dus heb ik vervangend water gekocht via de BRC.”

Het ging destijds om 3600 m2 water, vertelt de kweker. ,,Via de Greenport heb ik water gekocht in de polder waar ook mijn bedrijf is gevestigd, dat is de Gouwepolder. Daar is nieuw water aangelegd. De precieze locatie weet ik niet, maar dat maakt ook niet uit. Het gaat erom dat ik het water heb gecompenseerd.”

Momenteel speelt er op zijn bedrijf weer een kwestie rond water, want Rijnbeek moet voldoen aan extra brede bufferzones. ,,Het gaat om een brede sloot, ruim 11 meter breed, tussen het land van mij en mijn buurman. We zijn samen voor de helft eigenaar. Bij een dergelijke brede sloot gelden de nieuwe regels voor bufferzones: niet meer 1 meter maar 3 meter vrijhouden aan beide kanten van de sloot. Dat is veel productieruimte die ik dan niet meer kan gebruiken.”

De bufferzones dienen om te zorgen dat restanten gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen niet in het oppervlaktewater terechtkomen. Daar heeft de kweker best begrip voor, al zorgt het ook voor dilemma’s. ,,Wat ga ik doen? Ik kan de productieruimte eigenlijk niet missen. Mogelijk kan ik mijn wateropslag vergroten en gebruik maken van de BRC. Ik ben momenteel in overleg met de Greenport over de mogelijkheden en ik hoop dat we samen tot een mooie oplossing komen.”

 

Tekst en foto: Morvenna Goudkade

Dit interview komt uit het recent uitgekomen jaarverslag 2022 van Stichting Greenport Boskoop. Lees hier het hele jaarverslag. 

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.