Skip to main content Skip to footer

Verslag kennisbijeenkomst plastics op 7 maart

De deelnemers worden hartelijk welkom geheten door Michiel Gerritsen. Hij vertelt dat er totaal drie kennisbijeenkomsten gehouden worden over de thema’s water, plastics en veengrond.

Deze kennisbijeenkomst is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de gemeente Alphen aan den Rijn, Leader en een EU-subsidie vanuit het POP3-programma (Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling (ELFPO).

Binnen het Greenport Boskoop project Duurzame ketens – Verpakkingen (uitgevoerd door AMPlas en SUPZero) is er veel kennis opgedaan over het thema plastics. Hier heeft o.a. Route Circulair op voortgebouwd. Deze kennis wordt in deze bijeenkomst gedeeld met de aanwezigen.

Na de opening stellen de aanwezigen zich voor. Uit elke schakel in de boomkwekerij keten (toeleveringsbedrijven, telers en handelsbedrijven) zijn bedrijven vertegenwoordigd. Matthijs Plas, de projectleider van dit thema, presenteert de aanwezigen de stand van zaken rondom plastics. Vanuit de overheid komt er steeds meer regelgeving rondom het gebruik van plastics in het algemeen. Een onderzoek geeft aan dat 50 % van de consumenten het liefst biologisch/composteerbaar afbreekbaar materiaal zien in de sierteelt. Door de import van goedkoop plastic zijn het afgelopen jaar 5 recycling bedrijven failliet gegaan. De afval sector wil daarom dat het kabinet te hulp schiet. De PPWR (EU-wetgeving Packaging and Packaging Waste Regulation, ofwel de Verordening voor Verpakkingen en Verpakkingsafval) heeft een reductie doelstelling van verpakkingsmateriaal in 2030 van -5 %. Elke 5 jaar zal er doelstelling zijn van -5 %. (tabel overnemen) Alle verpakkingen moeten recyclebaar zijn in 2030. De minimum inzet van recyclaat dient in 2030 35 %  en in 2040 65 % te zijn. Vanuit de Europese Unie is regelgeving gekomen op dit thema. Het doel van deze wetgeving is om steeds meer van een lineaire economie naar een circulaire economie te gaan.

In een positieve en opbouwende discussie tussen de aanwezigen blijkt dat er intrinsieke motivatie in de keten moet zijn om de omslag te krijgen naar biologisch en/of composteerbaar materiaal. Wetenschappers en universiteiten ontwikkelen materiaal voor verpakkingen, die de toepasbaarheid zullen gaan verbeteren. Deze technologische ontwikkelingen zullen ook meewerken aan een circulaire economie.

Waar wil Greenport Boskoop op inzetten? Greenport Boskoop streeft zij naar hogere doelen in de komende 15 jaar dan de EU-wetgeving vereist. De Greenport wil in 2026 door relevantie stakeholders gezien worden als koploper circulair verpakken van de sector

Hoe gaat Greenport Boskoop dat gaan doen? Samenwerking van alle schakels in de boomkwekerijketen zal nodig zijn om met verpakkingen de omslag te maken van lineair naar circulair. Greenport Boskoop heeft voor duurzame ketens verpakkingen 5 doorbraak projecten geformuleerd. Dat zijn de projecten: aanbestedingsregels duurzaam verpakken; meermalige kweektrays en potten; biobased potten; duurzame krimpfolies en meermalige transporttray. In het kennisdossier Plastic is hier meer over te lezen https://greenportboskoop.nl/kennisdossier-plastic/

Jeroen Fase van Telermaat vertelt dat zijn bedrijf al 35 jaar o.a. plastic folies, trays  en potten inneemt voor recycling. Bijna alle folies en potten worden verwerkt bij recyclingbedrijven. Van het gerecyclede materiaal worden weer trays en potten geproduceerd. In de praktijk gebruiken de toeleverende bedrijven al zeer hoge percentages gerecycled materiaal (vaak > 90 %). Fase laat potten zien van biologisch materiaal en trays gemaakt van zonnebloempitten. Hij verwacht dat door technologische ontwikkelingen het gebruik van dit soort potten en trays zal gaan toenemen.

Afrondend wordt de wens geuit dat de sierteelt een convenant zal afsluiten om het gebruik van composteer/recyclebaar verpakkingsmateriaal vast te leggen.

Michiel Gerritsen bedankt de sprekers en alle aanwezigen voor hun inbreng op dit belangrijke thema.

Deze kennisbijeenkomst is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de gemeente Alphen aan den Rijn, Leader en een EU-subsidie vanuit het POP3-programma (Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling (ELFPO). Logo’s bij de tekst

Gepubliceerd op

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.