Waarom een ‘Wet goed verhuurderschap’?
Het doel van de Wet goed verhuurderschap is ongewenste verhuurpraktijken voorkomen en tegengaan. Ook moet de wet woningzoekenden, huurders en internationale werknemers beschermen. De regels gelden dus ook voor u als werkgever in de land- en tuinbouw.
Belangrijkste punten op een rij:
- Er is een maximum aan borg afgesproken: maximaal 2 maanden kale huur.
- De verhuurder mag niet discrimineren en intimideren
- De afspraken die worden gemaakt moeten schriftelijk worden vastgelegd in een aparte huurovereenkomst. Alleen een mondelinge afspraak mag niet.
- Biedt u als werkgever huisvesting aan jouw werkgevers aan, dan bent u verplicht de informatie over de rechten en plichten van de huurder te communiceren in hun eigen taal.
Tip! Maak hiervoor gebruik van ‘Model Informatieblad rechten en plichten bij de huur van huisvesting’ - U mag afspraken over huisvesting niet opnemen in de arbeidsovereenkomst. Afspraken moeten in een aparte huurovereenkomst worden vastgelegd. Onder voorwaarden (zie de checklist) mag u de inhouding wel benoemen in de arbeidsovereenkomst, maar moet u altijd verwijzen naar een aparte huurovereenkomst waar dit in is vastgelegd.
Tip! Maak gebruik van onze ‘Checklist Wet goed verhuurderschap’ om stapsgewijs te controleren of u aan alle wet- en regelgeving voldoet.
Wet vaste huurcontracten
Per 1 juli 2024 is de wet vaste huurcontracten van kracht geworden. In deze wet is afgesproken dat er geen tijdelijke huurcontracten meer mogen worden afgesloten. Ook deze wet is bedoeld ter bescherming van de huurder. LTO Nederland vindt dit voor de agrarisch werkgever die tijdelijke huisvesting biedt aan internationale werknemers geen werkbare situatie. Er wordt momenteel samen met het ministerie gewerkt aan mogelijkheden binnen bijvoorbeeld een doelgroepencontract. Dit zal echter nog enige tijd duren.
Model-huurovereenkomst
De Werkgeverslijn heeft daarom een model-huurovereenkomst laten opstellen, een zogenoemde huurovereenkomst naar aard van korte duur. In deze overeenkomst wordt de huurder gezien als seizoenarbeider die tijdelijke werkzaamheden in Nederland verricht en daarvoor huisvesting nodig heeft. Ook wordt ervanuit gegaan dat de huurder een eigen hoofdverblijf heeft in het buitenland, en de bedoeling heeft daarnaar terug te keren als het werk is afgelopen. De huurovereenkomst (huurperiode) is dus van tijdelijke aard. Is er hier op uw bedrijf sprake van dan kunt u deze model-huurovereenkomst gebruiken om de afspraken met jouw internationale werknemers vast te leggen. Let hierbij goed op de voorwaarden die gesteld worden in de overeenkomst, het is niet in elke situatie toepasbaar en hier wordt streng op gecontroleerd.
Met deze handige documenten zorgt u voor goede huisvesting van jouw internationale werknemers.
(Bron: werkgeverslijn land & Tuinbouw Miranda Schenk, 27 november 2024)
Gepubliceerd op