Skip to main content Skip to footer

27 februari

Veldbezoek Ondergrondse Opslag van water bij Van Lint

Op dinsdag 27 februari  is er een veldbezoek geweest aan de pilotzuivering voor veldwater bij Van Lint.  De volgende deelnemers hebben met belangstelling de pilotzuivering bezocht: Hoogheemraadschap Rijnland, Van Lint, deelnemende bedrijven aan het project Circulaire Schoonwatervoorziening Boskoop, Greenport, Broere Irrigatie en Acacia Water.

Wat is de achtergrond van het project? Er valt tussen oktober en maart veel neerslag die maar ten dele bovengronds opgeslagen kan worden. Het restant gaat verloren en is niet meer beschikbaar voor beregening tijdens het teeltseizoen. Het project Circulaire Schoonwatervoorziening onderzoekt de haalbaarheid van het vasthouden van dat water door het ondergronds opslaan en hergebruiken van veldwater in combinatie met kasdakwater. Dit wordt gedaan in verband met het veiligstellen van de watervoorziening voor de telers in de Boskoopse regio en de hoeveelheid beschikbaar water. Ook zal de waterkwaliteit mede door klimaatverandering immers steeds verder onder druk komen te staan.

Het project is gefinancierd, en wordt ondersteund door een groot aantal belanghebbende partijen.

De uitvoering van het project wordt gedaan door Acacia Water in samenwerking met Broere Irrigatie als bouwende partij. Kweker van Lint in Boskoop is bereid gevonden als pilotlocatie te dienen voor het onderzoeken van een ontwikkeld zuiveringsconcept voor het zuiveren van veldwater. In samenwerking met TU Delft wordt dit gerealiseerd, zodat dit veldwater (samen met kasdakwater) in de toekomst mogelijk ondergronds opgeslagen kan gaan worden.

Zuivering is noodzakelijk omdat, ook buiten het teeltseizoen, in het veldwater restanten gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten aanwezig zijn die grotendeels verwijderd moeten worden voordat het water in de ondergrond opgeslagen mag worden. In samenwerking met Hoogheemraadschap Rijnland wordt in kaart gebracht hoe in de toekomst het vergunningstraject eruit gaat zien voor ondergrondse opslag van water. Samen met de TU Delft en Hoogheemraadschap Rijnland wordt daarom de werking van de pilotzuivering intensief gemonitord.  Zodat in de praktijk geleerd wordt of inderdaad de verschillende stoffen voldoende verwijderd worden zodat het krijgen van een vergunning voor ondergrondse opslag in de toekomst mogelijk wordt.

Het project wordt medio 2025 afgerond. Op dat moment moet duidelijk zijn of ondergrondse opslag van water voor de regio Boskoop een duurzame bijdrage kan leveren in de watervoorziening en daarmee de weg wordt vrijgemaakt voor regionale opschaling.

Gepubliceerd op

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.