Skip to main content Skip to footer

Van Gagel tot bier

Ieder jaar organiseert Blue City, een centrum voor circulariteit in Rotterdam,  een wedstrijd tussen studenten en jong afgestudeerden. De wedstrijd is wie het beste idee uitwerkt voor een nuttige, circulaire en rendabele toepassing van een gewas, planten of bomen.

De gewassen van dit jaar zijn gagel, salix, olifantsgras en tamme kastanje. Dertig jongeren doen dit jaar mee aan deze wedstrijd. Zij zijn afkomstig van diverse universiteiten in Nederland, waaronder TU Delft, Universiteit Utrecht, Eindhoven Design Academie en Wageningen University & Research.

Greenport Boskoop is gevraagd de groep van 5 studenten/afgestudeerden te begeleiden die het gewas gagel onderzoekt.

Gagel groeit in onze omgeving in het wild. Het wordt vaak gebruikt als oeverbeplanting langs vijvers en waterlopen. Aan gagel worden veel verschillende nuttige eigenschappen toegedicht, bijvoorbeeld een aangename geur en smaak, insecten-werend en geneeskrachtig. Voordat hop werd gebruikt voor de bereiding van bier was het gagel dat werd toegepast voor bevordering van smaak en houdbaarheid. Nu wordt er als specialiteit nog steeds bier bereid met gagel, door enkele kleinere bierbrouwerijen in België en Nederland.

Half november is bekend welk team en gewas heeft gewonnen. Dat team krijgt verdere begeleiding bij de uitwerking van hun idee tot een start up.

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.