Skip to main content Skip to footer

Straat Safari: het belang van gezond voedsel en groene leefomgeving

Greenport Boskoop en Greenports Nederland hebben tijdens het jaarlijkse VNG-congres afgelopen 25 en 26 juni met ruim 3.000 bezoekende wethouders, burgemeesters en ambtenaren, het belang van gezond voedsel en een groene leefomgeving onder de aandacht gebracht. 

Via een stand en diverse workshops is deze boodschap kracht bijgezet. In de gesprekken met bezoekers wordt de maatschappelijke meerwaarde van voedsel en groen herkend, maar tegelijkertijd blijkt ook dat nog steeds veel gemeenten dit nog niet beleidsmatig aandacht geven. Een gemiste kans volgens Michiel Gerritsen, voorzitter Greenport Boskoop. Hoe gemeenten invloed kunnen uitoefenen op het aanbod van gezond voedsel werd duidelijk bij de workshop Straat Safari die vanuit Greenports Nederland, samen met GroentenFruitHuis, Greenport West-Holland en HAS Green Academy is georganiseerd. Onder begeleiding van experts Herman Peppelenbos (lector HAS Green Academy), Birthe Jongeneel (GGD Hollands Midden) en Naomi Jansen (Voedsel Apotheek) werd letterlijk de straat opgegaan en verkenden de bijna 40 wethouders en ambtenaren de voedselomgeving van een winkelstraat in Boskoop en gingen in gesprek met bewoners en lokale ondernemers. Met een zorgwekkende trend in de toename van fastfoodrestaurants en dalende gezonde voedselkeuzes op straat, zijn met deze straat safari gemeenten geïnspireerd en handvatten aangereikt in hun streven naar een gezondere voedselomgeving.

De workshop werd gewaardeerd, getuige de reactie van een deelnemer: "Wat je achter je pc bedenkt, blijkt in de praktijk vaak lastig uitvoerbaar. Wat is dit een mooie werkvorm om theorie in de praktijk te brengen en met elkaar in dialoog te gaan!”. De workshop leverde voor het organiserend team ook goede input op in de ontwikkeling van een tool rond de verbetering van het gezonde voedselaanbod: Er is behoefte aan een landelijke standaard en referentiewaarde om als gemeente ambities te kunnen bepalen. Zet vooral in op gezonde voedselontmoetingsplekken voor jongeren, bijvoorbeeld rond scholen. Gemeenten kunnen al veel informatie en scores over hun voedselomgeving vinden via LocatUS.
Wilt u meer informatie over de straat safari neem dan contact op met Rob van Ruiten via rob.van.ruiten@greenports-nederland.nl

(bron: Greenports-Nederland)

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.