De brochure (download hier) is opgesteld vanuit het meerjarige LTO-programma ‘Weerbaarheid in de Praktijk’ dat loopt met steun van het Ministerie van LVVN. Dit programma helpt telers in alle sectoren met praktijkgerichte oplossingen op weg naar 2030. De overheid en de land- en tuinbouw hebben afgesproken dat alle teeltsystemen vanaf dat jaar ‘weerbaar’ en ‘nagenoeg emissieloos’ zijn. Om de bodem- en waterkwaliteit te beschermen, te verbeteren en te voldoen aan EU-regels.
Het programma zet in op een integrale aanpak, ofwel Integrated Crop Management (ICM). Door de inzet van gezond verstand, nieuwe technologie en biologie is al veel minder chemische gewasbescherming nodig. En als je dan toch middelen gebruikt, is het zaak om de emissie naar lucht, grond en water te beperken. Hoe voorkom of beperk je emissie op je bedrijf? Wat kan je leren van maatregelen en ervaringen uit andere sectoren?
In de brochure komen op 8 pagina’s aan bod:
- Tips & tricks: zó kun je emissie beperken
- Wetten en regels
- Water en normoverschrijdingen
- Praktijkervaring fruitteler Frans Rijk (Dronten)
- Praktijkervaring bollenteler Maarten Breg (Andijk)
- Praktijkervaring akkerbouwer en loonwerker Mischa Raedts (Sevenum)
- Zó past emissiebeperking in Integrated Crop Management
- Meer info: Toolbox Emissiebeperking, Deltaplan Agrarisch Waterbeheer en Groen Kennisnet.
Vanuit het praktijkprogramma zijn eerder deze brochures verschenen:
- ‘Onkruid? Pak het geïntegreerd aan!’
- ‘Biostimulanten? Kies zorgvuldig!’
- ‘Samen stappen zetten naar weerbare en nagenoeg emissieloze teeltsystemen’: beknopte overzichten van alle onderdelen van het praktijkprogramma, inclusief innovatiekringen in onze sector bomen, vaste planten en zomerbloemen.
(Bron: LTO Bomen, Vaste Planten & Zomerbloemen Arno Engels, 26, maart 2025)
Gepubliceerd op