Skip to main content Skip to footer

CTGB kijkt naar overschrijdingen waterkwaliteit

Serie: de route naar 0 % emissie! (1)

Het algemene advies is om te zorgen dat gewasbeschermingsmiddelen netjes worden toegepast en niet in het oppervlaktewater komen. Dit is slecht voor het milieu en kan gevolgen hebben voor de toelating.

Het Ctbg (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden) gaat stoffen aanpakken die de toelatingsnormen in oppervlaktewater structureel overschrijden.

Er is onlangs door het Ctgb een eerste lijst met stoffen vastgesteld die structureel worden aangetroffen in oppervlaktewater in agrarische gebieden. Hierop staan o.a. deltamethrin (Decis), flupyradifurone (Sivanto), pyraclostrobin (Signum) en spinosad (Conserve). Voor middelen met deze stoffen gaat het Ctgb kijken of een tussentijdse herbeoordeling mogelijk is. Een herbeoordeling kan leiden tot verschillende maatregelen, zoals het voorschrijven van extra drift-reducerende maatregelen, het beperken van de frequentie of het intrekken van bepaalde toepassingen of de hele toelating.

Ook in Greenport Boskoop worden metingen gedaan. Hoogheemraadschap Rijnland meet net als andere waterschappen maandelijks de waterkwaliteit. Dat gebeurt op vijf vaste locaties in Greenport Boskoop. Er wordt gekeken naar gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. Hoewel de waterkwaliteit is verbeterd, worden nog geregeld te hoge concentraties gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen aangetroffen. Metazachloor (Butisan S, Springbok) is één van de werkzame stoffen die nog herhaaldelijk boven de norm wordt aangetroffen. SBGB vindt het belangrijk om samen met u en Rijnland te werken aan verbetering van de waterkwaliteit en middelenbehoud. Daarom wordt komende periode regelmatig aandacht besteed in de GreenPost aan dit onderwerp.

Wilt u meer weten over normoverschrijdingen en kijken welke maatregelen u kunt nemen op uw bedrijf om uw middelengebruik en emissie te verminderen? Vraag dan een coachbezoek via www.landbouwportaalrijnland.nl.  U krijgt dan gratis advies van een onafhankelijke adviseur.

Gepubliceerd op

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.