Skip to main content Skip to footer

17 februari

Onkruidbeheersing Boskoopse innovatiekring

Op 17 februari is in Hazerswoude een Zuid-Duits prototype van een licht, autonoom robot-platform gedemonstreerd. De Boskoopse innovatiekring rond weerbaar telen bekeek en besprak de mogelijkheden voor de boomkwekerij.

Het prototype heet Tipard 350 en is ontwikkeld door Digital Workbench. De roots van deze fabrikant uit het Zuid-Duitse Beieren liggen in de automotive-industrie (Audi en Porsche), vertelde bedrijfsleider Josef Schmidt in Hazerswoude. Hij demonstreerde het prototype samen met Gebr. Ezendam op de onderzoekslocatie van Delphy. Digital Workbench ziet de agrarische sector als kansrijk voor de Tipard. Het is een autonoom rijdend platform met vier bodemvolgende wielen (4WD) die dwars zijn te zetten: zodat het platform weinig ruimte nodig heeft om te kunnen draaien op een perceel. Het werd bij Delphy gedemonstreerd tussen proefplanten van ‘Conica’ in plantverband 40 bij 40 cm. Zo’n platform is volgens Schmidt compleet als het drie aspecten combineert: robotica-, sensing- en grippers-technologie om bijvoorbeeld onkruid te detecteren en uit de grond te trekken. Het prototype kon in Hazerswoude nog niet autonoom rijden. „De volgende generatie Tipard wel”, aldus Schmidt. „We hebben nu een grotere versie klaar. En we ontwikkelen nu een machine voor onkruidbeheersing en oogst in aardbeien.”

Werktuigen optimaal positioneren

Om de Tipard rendabel te kunnen inzetten, moet de machine volgens Schmidt „zoveel mogelijk lopen in de praktijk. Dat kan 24 uur/dag.” Dat zou misschien kunnen via een loonwerker, op meerdere kwekerijen. „Je kunt zelf de machine onderhouden en programmeren, maar je hebt er wel iemand voor nodig die de technologie begrijpt.” Bedoeling is om werktuigen centraal onder het platform te hangen, zodat gewas en bijvoorbeeld onkruid van bovenaf het best te detecteren zijn en werktuigen optimaal zijn te positioneren. „En onkruid is te pakken in het centrum van de plant: met de wortels erbij.” Positionering gebeurt met satellietnavigatie. Digital Workbench heeft een eigen GPS-systeem ontwikkeld, maar het prototype zou ook kunnen werken op basis van bestaande navigatiesystemen in de landbouw.

Tussenvormen of combinatie met kwekerijtechniek

De Tipard 350 weegt 350 kg en levert 10-15 pk. Hij kan elektrisch op een accupakket werken. De grotere Tipard weegt 2.000 kg. Er zijn tussenvormen van het platform mogelijk, of een combinatie met de kwekerijtechniek van Gebr. Ezendam. De Boskoopse innovatiekring die loopt vanuit LTO Bomen, Greenport Boskoop en Delphy, heeft de demonstratie met interesse bekeken en besproken. Duurzame onkruidbestrijding in het Boskoopse teeltsysteem heeft volop de aandacht. Eerder zijn andere robots gedemonstreerd, zoals de Naïo Oz en Aigro Up.

(bron LTO bomen, vaste planten en zomerbloemen 19 februari 2024, Arno Engels)

Gepubliceerd op

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.