Nieuw certificatieschema GlobalGAP siergewassen
Per 1 januari 2024 zijn nieuwe certificatieschema’s van GlobalGAP van kracht. Er is een nieuw en apart schema voor siergewassen. LTO raadt ondernemers aan tijdig kennis te nemen van de gewijzigde indeling en de aanpassingen van de eisen, en om deze alvast te verwerken in het bedrijfskwaliteitssysteem.
Vanaf 1 januari 2024 kun je certificering alleen nog aanvragen volgens het nieuwe schema. Ook kunnen onaangekondigde controles plaatsvinden, waarbij je moet aantonen dat je aan het nieuwe schema voldoet. Met het nieuwe en aparte schema voor Siergewassen (Flowers and Ornamentals) zijn deze geen onderdeel meer van het schema waarin ook Groenten en Fruit zijn opgenomen. Bedrijven met zowel siergewassen als groenten en fruit moeten voortaan voor twee schema’s certificering aanvragen.
Hoeveelheid veen verminderen
Het schema Siergewassen richt zich nu vooral op milieu, duurzame teelt en de gezondheid en welzijn van medewerkers. De eisen over voedselveiligheid zijn vervallen. Er worden plannen gevraagd om de gebruikte hoeveelheid veen in potgrond voortdurend te verminderen. Hierbij moet in ieder geval minstens 10% van het volume van substraten een alternatief voor veen zijn.
Meer aandacht voortdurende verbetering
De aandacht voor milieu en duurzaamheid is terug te zien in eisen over biodiversiteit en watergebruik. Ook is er meer aandacht voor voortdurende verbetering, waarbij je met plannen moet aantonen hoe je het gebruik van water, energie, meststoffen en gewasbescherming verder wilt verminderen. En hoe de voortgang wordt gemonitord. Over Integrated Pest Management moet meer gedocumenteerd worden: zoals een plan voor geïntegreerde bestrijding en bewijsvoering van een jaarlijkse beoordeling van het IPM-plan.
Klik hier voor meer informatie over het schema Siergewassen.
(bron: LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord – ZLTO)
Gepubliceerd op