Skip to main content Skip to footer

Minister Rob Jetten plant boom in het Klimaatbos

Tijdens de plantdagen in het Klimaatbos op 22 en 23 februari worden door 120 schoolkinderen en omwonenden zo’n 100 bomen geplant. Op woensdagochtend bracht minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) een werkbezoek aan het Klimaatbos in Alphen aan den Rijn en plantte hier zelf ook een boom. 

De minister werd welkom geheten door burgemeester Liesbeth Spies. Samen met 6 kinderen en wethouder Relus Breeuwsma (Openbare ruimte en groen) plantte de minister een ginkgo biloba-boom. De schoolklassen gingen vervolgens aan de slag met verschillende workshops, waaronder het planten van bomen, aanleggen van takkenrillen en leren over het Klimaatbos, duurzaamheid en biodiversiteit. Minister Jetten ging bij iedere workshop even in gesprek met de kinderen. Tot slot onthulde de minister samen met wethouder Gert van den Ham (Duurzaamheid) een bord met informatie over de opbrengsten van het Klimaatbos voor de leefomgeving – voor nu en over 25 jaar. 

“Als onderdeel van de klimaataanpak hebben we afgesproken 1% van Nederland (ongeveer 25.000 voetbalvelden) aan te planten met bomen en groen. Het Klimaatbos dat hier in Alphen aan den Rijn wordt aangelegd is een mooi voorbeeld van hoe gemeenten dit kunnen aanpakken. Helemaal mooi is dat dit Klimaatbos zo dicht bij de wijk ligt, zo gaat het echt leven!”, aldus minister Rob Jetten. 

Wethouder Relus Breeuwsma: “Het klimaatbos is één van de projecten die we in de komende jaren aanpakken om onze gemeente te vergroenen en in te spelen op de gevolgen van klimaatverandering. Samen met inwoners en ondernemers werken we aan een klimaatbestendige inrichting van onze openbare ruimte. Zo wordt Alphen aan den Rijn steeds groener, mooier en gezonder”. 

Bijeenkomst Groene Hart Ondernemers 

Naast scholen, omwonenden en de minister, leveren ook lokale ondernemers een bijdrage aan het Klimaatbos. Op 22 februari vond in het Klimaatbos, in het bijzijn van wethouder Gerard van As (Economie), de aftrap van Stichting Groene Hart Ondernemers plaats en hebben de ondernemers een boom geplant. Het doel van de stichting is om vanuit een samenwerking tussen ondernemers, sociale ontwikkelingsbedrijven en kwekers onze omgeving te vergroenen. 

Klimaatbos 

Wat maakt het Klimaatbos nu anders dan andere bossen? Uniek aan dit bos is dat er niet zomaar heel veel bomen worden geplant. Door de universiteit van Wageningen zijn eigenschappen van bomen beschreven die een positief effect hebben op het klimaat. In dit Klimaatbos zijn al deze bomen aangeplant. De bomen in het Klimaatbos vangen meer CO2 op dan andere bomen en daarnaast kunnen ze extra goed tegen periodes van droogte of juist hevige regenval, en zijn ze beter bestand tegen de meest voorkomende ziektes en plagen. Daarmee wordt het een toekomstbestendig bos dat helpt om luchtvervuiling door uitstoot van schadelijke stoffen, tegen te gaan. Ook komen er veel eetbare planten en bomen zoals fruitbomen, bessenstruiken en notenbomen. Ook de aanleg van het gebied – met bijenheuvels, ruige oevers en takkenrillen – heeft een belangrijk doel. Daarbij wordt ‘groen afval’, zoals afgevallen bladeren en houtsnippers, opnieuw gebruikt in het Klimaatbos, bijvoorbeeld om de bodem te verbeteren. Samen creëren zij de ideale leefomgeving voor planten- én diersoorten, met voldoende voedsel en schuilplekken voor bijvoorbeeld vogels, insecten en wilde bijen. 

Wethouder Gert van den Ham: “In dit kleine stukje Alphen aan den Rijn komt alles samen: hergebruik van materiaal, klimaatadaptatie, wateropvang, biodiversiteit, opvang van CO2 en fijnstof, gezondheid, bewegen, spelen en leren! Hét voorbeeld van een groene en duurzame leefomgeving groeit hier in Alphen aan en Rijn”.

Persbericht Alphen aan den Rijn  

Gepubliceerd op

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.