Skip to main content Skip to footer

Minder normoverschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen in 2023 in het boomteeltgebied

Hoogheemraadschap Rijnland heeft weer de jaarlijkse toetsing uitgevoerd van de concentraties gewasbeschermingsmiddelen die in 2023 gemeten zijn in het boomteeltgebied. Deze toetsing willen zij graag delen met de boomtelers en ze hebben daarom, in samenwerking met Delphy, het bijgevoegde bericht gemaakt.

.

Het aantal normoverschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen (GBM) op de meetlocaties in het boomteeltgebied van Rijnland was in 2023 lager dan in 2022. Ook waren de concentraties lager. Dat is positief. De komende jaren is een verdere afname naar nul normoverschrijdingen nodig om te voldoen aan de waterkwaliteitsdoelen die landelijk zijn gesteld in de Toekomstvisie duurzame gewasbescherming 2030

De Toekomstvisie is opgesteld tussen overheden, agrarische sectoren en milieuorganisaties met als doel de gewasbeschermingsmiddelen in het milieu terug te dringen. Te hoge concentraties GBM in het water hebben immers een negatieve invloed op de ecologische waterkwaliteit en biodiversiteit. Alle waterschappen meten of en welke GBM in het water zitten. Dat doen ze omdat te weten of er te hoge concentraties in het water zitten en om te kijken of doelen uit de Toekomstvisie worden gehaald.

Als er te veel GBM in het water worden gemeten dan wordt dat een normoverschrijding genoemd. In het boomteeltgebied worden op zes locaties maandelijks gemeten. In 2023 zijn er in totaal 13 normoverschrijdingen waargenomen.

 Alle normoverschrijdende stoffen hebben een relatie met de boomteelt

De herbicide metazachloor (o.a. Butisan en Springbok) was net zoals voorgaande jaren de stof die het vaakst de norm overschreed. Ook landelijk overschrijdt de stof vaak de norm bij boomteelt. Andere normoverschrijdende stoffen waren boscalid (o.a. in Signum), abamectine (o.a. in Vertimec) en flumioxazim (in Toki). Toki is een persistente herbicide dat alleen toegepast mag worden op onbeteeld terrein.

Landbouwportaal

Het is belangrijk dat het aantal normoverschrijdingen daalt in verband met de waterkwaliteit maar ook voor het behoud van een effectief middelenpakket. Het waterschap werkt in verschillende projecten met agrariërs samen om de normoverschrijdingen te verminderen. Zo kunnen kwekers en agrariërs bijvoorbeeld advies inwinnen via het Landbouwportaal Rijnland en zijn er ook subsidies voor maatregelen die bijdragen aan een betere waterkwaliteit zoals mechanische onkruidbestrijding, driftreducerende technieken en biofilters.

Inzamelactie resten van gewasbeschermingsmiddelen

Abamectine mag vanaf nu alleen nog maar binnen toegepast worden. Dus mocht u dit niet meer kunnen gebruiken op uw bedrijf of heeft u nog restanten van andere niet meer toegelaten middelen in de gewasbeschermingskast staan, lever deze dan in. In 2024 organiseert de Stichting Opruiming Restanten en Lege verpakkingen in de Landbouw (STORL) een inzamelingsactie. Tot 50 kg/ltr per afhaaladres is dit kosteloos. Meer informatie is te vinden op https://www.storl.nl/. U kunt via het Landbouwportaal Rijnland een coachbezoek gewasbescherming aanvragen om u kast te laten controleren op toelatingen en advies te krijgen over duurzame alternatieven.

Jasperien de Weert Beleidsadviseur Waterkwaliteit Hoogheemraadschap van Rijnland

 

Begeleidend schrijven van de St. Belangenbehartiging Greenport Boskoop:

Let op met gebruik van bodemherbiciden!

Zoals u hebt kunnen lezen meet Rijnland maandelijks op verschillende punten de waterkwaliteit. De waterkwaliteit is verbeterd maar er worden nog steeds regelmatig gewasbeschermingsmiddelen gemeten in het oppervlaktewater, in schadelijke hoeveelheden. Met name bodemherbiciden vormen een probleem en dan in het bijzonder de werkzame stof metazachloor (Butisan S, Sultan, Springbok). Ook het middel Toki wordt de laatste jaren aangetroffen. Dit middel mag alleen worden toegepast op onbeteeld terrein.

Het is belangrijk te voorkomen dat gewasbeschermingsmiddelen in het water komen, zowel voor het milieu als vanwege middelenbehoud. Voorkom drift bij het spuiten. Gebruik de juiste driftreducerende techniek en spuit niet bij wind. Spoelt u de spuit na afloop schoon, loos dan de restvloeistof in een biofilter zodat erfemissie wordt voorkomen. Gebruik ook geen bodemherbiciden op lege containervelden. Deze middelen hechten niet of nauwelijks aan het doek of de lava. Beter is het om het doek goed schoon te maken met een veeg- zuigcombinatie.

Door emissie te voorkomen, werken we samen aan een betere waterkwaliteit en behoud van het middelenpakket.

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.