13 juni 2023
Japanse high-tech en Nederlandse tuinbouw bundelen krachten
High-tech bedrijven en startups uit Japan bezoeken dit jaar de internationale tuinbouwtechnologiebeurs GreenTech, die van 13 t/m 15 juni heeft plaatsgevonden in Amsterdam. Zij hebben ook een bezoek gebracht aan het World Horti Center in Naaldwijk, enkele tuinbouwbedrijven en Wageningen University & Research.
Het centrale thema van dit bezoek is het gebruik van robotica en kunstmatige intelligentie in de glastuinbouw. Volgens Anneke van de Kamp van het Topteam Tuinbouw & Uitgangsmaterialen biedt internationale samenwerking kansen voor een versnelling van de inzet van robotisering in de tuinbouw. Nederland heeft volgens haar de kennis van de tuinbouw en een unieke methode van publiek-private samenwerking en Japan loopt voorop als het gaat om high-tech. “Als de Japanse high-tech en Nederlandse tuinbouw de krachten bundelen, ontstaan er sneller nieuwe concepten die duurzamer én productiever zijn. Hiermee kunnen we een stevige efficiëntieslag maken in de tuinbouw, in Nederland en daarbuiten. Dat is ook hard nodig om de personeelstekorten in de tuinbouw het hoofd te bieden.”
,,Als de Japanse high-tech en Nederlandse tuinbouw de krachten bundelen, ontstaan er sneller nieuwe concepten die duurzamer én productiever zijn."
Robotisering
Waar Nederland wereldwijd geroemd wordt om haar land- en tuinbouwsector, staat Japan bekend als een high-tech land waar robots algemeen geaccepteerd zijn in de maatschappij en breed ingezet worden. De robotisering in de Nederlandse land- en tuinbouw is in opmars, maar vereist nog verdere ontwikkeling. Annie van de Riet, voorzitter van brancheorganisatie AVAG: “Het toepasbaar maken van robots kost tijd doordat je met kwetsbare planten werkt. Met de inzet van Nederlandse kennis en samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen kan dit proces versneld worden.”
Samenwerking
Er liggen dan ook grote kansen voor Nederlandse bedrijven om samen te werken met Japanse bedrijven en onderzoekers in research en innovatie op het gebied van digitalisering en robotsering in de tuinbouw. Dit bezoek is een vervolg op een innovatiemissie naar Japan, die in 2022 plaatsvond. Tijdens deze missie zijn de ontwikkelingen in Japan verkend en nieuwe contacten gelegd. Er is toen ook gesproken over een meerjarige R&D samenwerking tussen beide landen.
Tijd investeren
De inkomende missie heeft als doel om Japanse bedrijven en kennisinstellingen te verbinden met Nederlandse stakeholders en Nederland te profileren als partner in de ontwikkeling van robotiseringstoepassingen in de tuinbouw wereldwijd met gebruik van slimme sensoren, kunstmatige intelligentie en de toepassing van big data. Vanuit Japan is er grote behoefte aan de in Nederland aanwezige kennis op het gebied glastuinbouw. Vertical farming, robotisering, phenotypering en digitalisering zijn mogelijke onderwerpen op de gezamenlijke agenda.
Van de Kamp: “Je moet altijd tijd investeren om met nieuwe partners tot een goede samenwerkingsvorm te komen. Bij internationale samenwerking geldt dat nog veel sterker, het is goed om elkaars manier van werken te ontdekken, vertrouwen op te bouwen en uit te zoeken waar we elkaar de grootste meerwaarde kunnen bieden. Dat doen we via deze innovatiemissies. Het zou mooi zijn als we na deze missie een meerjarige publiek-private samenwerking kunnen opzetten met toonaangevende Nederlandse en Japanse stakeholders actief in hoogwaardige technologie, robotica en tuinbouw.”
Gepubliceerd op