Skip to main content Skip to footer

Greenblog Jos

Belangrijk om mee te denken voor het vak

Jos Straathof is kweker en algemeen bestuurslid bij Greenport Boskoop. ,,Wij kunnen niet zonder enthousiaste bestuurders: de deskundigheid van het dagelijks bestuur in combinatie met de praktische kennis van de algemeen bestuursleden. Belangrijk om mee te denken voor het vak.”

Ik ben Jos Straathof en sinds twee jaar algemeen bestuurslid bij de Greenport.  Aan het Laag Boskoop woon ik al bijna mijn hele leven en daar is ook ons familiebedrijf gevestigd. Na de Middelbare Tuinbouwschool heb ik ervaring opgedaan bij een aantal kwekerij/handelsbedrijven en daarna de kwekerij van mijn vader Theo overgenomen.  Het is leuk om te zien dat onze zoon Roel nu bezig is met de overname.  Op zo’n 4.5 hectare werken we met z’n drieën met veel planten in piramidevorm.  Door de jaren heen hebben we naast heesters altijd veel Buxus piramiden gekweekt. Inmiddels zijn deze voor een groot deel vervangen door Ilex. Wij hebben een mooie samenwerking met Ilex Concepts. Daarnaast zijn wij ook druk met o.a. diverse soorten Pyracantha, Magnolia en Hypericum. Jaarrond leveren wij een groot gedeelte van productie uit, maar de komende wintermaanden is er toch net wat meer tijd voor opknapwerkzaamheden en het uitdenken van plannen voor de toekomst.  

Ik heb het altijd belangrijk gevonden om naast het kweken ook actief mee te denken voor het vak. Het bestuurswerk doe ik eigenlijk al vanaf dat ik net boomkweker werd. Zo heb ik in het verleden menig uurtje vertoefd in de besturen van de LTB, Boskoopse Veiling, Plantarium, en nu dus de SBGB.  Momenteel ben ik naast het Greenport Bestuur actief in Kring Investeringsfonds. In dit fonds worden de gelden van de oude standsorganisaties LTB, HMvL en CBTB  beheerd. Uit dit fonds wordt nu geld uitgeleend aan de ’Tuinen van Boskoop’. Ook ben ik actief in de ledenraad van de Rabobank. De Rabobank heeft een coöperatief dividendfonds, waaruit jaarlijks veel subsidie wordt uitgekeerd aan verenigingen en stichtingen. Onlangs is er een mooie subsidie bij het Boomkwekerijmuseum terecht gekomen. Ik roep ook anderen op als Rabobank ledenraadslid actief te worden. Betrokkenheid tonen en verantwoordelijkheid nemen; ons vak kan niet zonder enthousiaste bestuurders. Als we allemaal iets doen kunnen we het bestuurswerk staande houden. Heel belangrijk, want nieuwe uitdagingen zullen er altijd zijn. In de vergaderingen van Stichting Greenport komt veel aan de orde, met een visie proberen wij met elkaar deze zo goed mogelijk uit te voeren. Wat heel prettig werkt is de deskundigheid van het dagelijks bestuur gecombineerd met de praktische kennis van veel algemeen bestuursleden. We doen ons best. Gelukkig blijft er nog tijd genoeg over voor mijn gezin en een potje tennis!

Met vriendelijke groet, Jos Straathof (info@jstraathof.nl)

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.