Skip to main content Skip to footer

Greenblog Jan

Open Kwekerijdag zet sector positief in het licht

Algemeen bestuurslid Jan Venema is behalve kweker ook medeorganisator van Open Kwekerijdag. Een belangrijke dag om te laten zien hoe de sector zich ontwikkelt. En dat levert goede contacten, nieuwe plannen en mooie resultaten op.

 

Afgelopen zaterdag 15 juni was de dertiende editie van Open Kwekerijdag (OKD), deze keer op de Burgemeester ten Heuvelhofweg en Burgemeester Smitweg. Een mooi maar voor velen onbekend kwekersgebied rondom het Rietveld in Hazerswoude.  Deze editie was, ondanks het onstuimige weer, wederom een geslaagde dag met veel bezoekers uit de regio en daarbuiten. 

In het dagelijks leven run ik mijn bedrijf W.S. Venema B.V: import en export van planten door heel Europa. Ik ben vierde generatie in ons familiebedrijf. Daarnaast ben ik bestuurslid bij Stichting Open Kwekerijdag en ook vanaf de oprichting algemeen bestuurslid bij Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop.  

Samen met Helma van der Louw, Siem Hoogeveen, Gert Koert en Sytse Berends hebben we in 2011 de eerste editie van de OKD georganiseerd. Dit om inwoners een kijkje te laten nemen op onze bedrijven. En te laten zien hoe onze sector zich ontwikkelt door automatisering, robotisering en verduurzaming.

Met online platform Boskoop Werkt! promoten we Greenport Boskoop als mooie plek om te werken. Door het uitnodigen van burgemeesters, wethouders, raadsleden en gedeputeerden hebben we onze sector door de jaren heen positief in het licht gezet. Dit is tevens ook een mooie gelegenheid om op een informele manier in gesprek te gaan over het wel en wee in ons gebied.  Er zijn hierdoor vele plannen ontstaan en successen behaald in onze regio. Inmiddels organiseren we de OKD samen met Linda Hoogendoorn-Veelenturf, Dorien van der Werf, Bianca de Jong, Brigitte Venema en het team van Sytse Berends.

Deze mooie dag is alleen mogelijk door de bedrijven die willen meedoen. Het is ieder jaar weer een uitdaging voor de organisatie om een leuk gebied te vinden met verschillende kwekerijen. Gelukkig zien we dat veel bedrijven het nut inzien van deze dag en zich soms zelf al aanmelden. Juist de diversiteit in de regio, van zeer moderne containerkwekerijen tot kleine gespecialiseerde vollegrond kwekerijen, maakt een bezoek interessant. Dat geldt ook voor collega-kwekers die de dag gebruiken om bij elkaar ‘te tuinen’. 

We zijn erg blij met Stichting Greenport Boskoop als hoofdsponsor, samen met de gemeente Alphen en een grote groep trouwe sponsoren en de vrienden van de OKD. De enthousiaste reacties van deelnemers en bezoekers is voor ons de grootste motivatie om weer aan de volgende editie te beginnen. Aarzel vooral niet om mee te doen als we jouw bedrijf vragen. We zien jullie allemaal graag weer in 2025 op de volgende OKD. 

Vriendelijke groet, Jan Venema ( jan@wsvenema.nl )

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.