Skip to main content Skip to footer

Greenblog Collin

Groen DNA!!!

Bij kweker en bestuurslid Collin Rijkaart stroomt groen bloed door de aderen. Zijn blog gaat dan ook over passie voor planten en voor het vak.

Groen DNA!!!

Collin Rijkaart is mijn naam. Actief onder de naam boomkwekerij M.J. Rijkaart. Algemeen bestuurslid bij de Greenport Boskoop en hierbij mijn poging tot het maken van een blog!

Van 0 tot 12 jaar oud en wonend op een kwekerij: als kind is dat leven in een paradijs. Zodra je uit school kwam direct naar buiten. Huttenbouw, vissen, varen, fikkie stoken, brommer rijden en heel veel spannende en vooral leuke dingen doen.

Al spelende op de kwekerij viel het me ook al snel op dat er veel werk verzet moest worden. Vanaf een jaar of 4 was het ook geweldig om mee te kunnen helpen. Aan de potmachine potten inzetten, stek steken, potten kloppen. Alles vond ik geweldig. Het toetje onder de werkzaamheden was het ’s avonds met de “vrachtwagen” naar de grote veiling in Aalsmeer planten wegbrengen voor de klok. Een knaloranje Ford transit afgeladen met Clematis zelf wegbrengen en daar op karren klaarmaken in immens grote hallen was magisch. Vooral het stiekem een kamerplant uit de container mee terug nemen naar huis was een sport van mijn jongere broer en mij.

Maar dan ben je 12. De middelbareschooltijd breekt aan. Drama was het. Op de fiets naar de grote stad Alphen aan den Rijn. Lange saaie dagen in de schoolbanken en het ergste van alles was thuiskomen en huiswerk hebben. Over was het vissen, brommer crossen en het helpen op de kwekerij. Zaterdagen en vakanties waren gelukkig de lichtpuntjes die er overbleven. Na drie jaar havo was het genoeg. Er was de mogelijkheid om over te stappen naar de middelbare tuinbouwschool in ons eigen mooie dorp. Het voelde vanaf dag één als een warm bad. Veel leukere lessen, planten leren en een dag in de week stagelopen. Alle uren die mogelijk waren bleef ik bij mijn vader helpen met de klimplanten en Ilex verticillata. De vier jaren vlogen voorbij en op mijn 19e kwam de grote vraag. Of vol in de aanval op de kwekerij, doorstuderen of een jaar de wereld in en reizen. De keuze viel op een nieuwe studie. Haarlem werd het. Small business heette de opleiding en op kamers gaan was ook mogelijk. Gedurende het jaar kreeg ik hetzelfde gevoel terug als de tijd in Alphen. Conclusie: terug naar huis en kweker worden!

Nu 30 jaar verder, getrouwd, een geweldig gezin en nog altijd gepassioneerd van planten. Dat onze sector voor grote uitdagingen staat moge duidelijk zijn, maar het lezen van het boek De Roem van Boskoop heeft wel een inkijkje gegeven dat er de afgelopen eeuw pittigere uitdagingen zijn overwonnen. 

En zolang de kleur van ons DNA maar groen blijft zal de komende eeuw zeker goed gaan komen!

Vriendelijke groet, Collin Rijkaart (info@boomkwekerijmjrijkaart.nl)

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.