Skip to main content Skip to footer

Gezocht: Duurzame boomkwekerijproducten voor erfbeplanting boerderijen

LTO Melkveehouderij, LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen, Bionext (ketenorganisatie voor biologische landbouw) en Urgenda werken samen aan een project om de erfbeplanting op boerderijen te stimuleren.

Genoemde organisaties willen boeren de mogelijkheid bieden om met korting boom-, haag- en plantpakketten aan te schaffen. Doel is om boeren te stimuleren een voederhaag aan te planten, fruit- en notenbomen op en rondom het erf te planten, of om een start te maken met houtsingels. Dit kan voordelen opleveren voor kweker, boer én biodiversiteit.

De vakgroep LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen heeft aan Urgenda advies gegeven over de kwaliteitseisen voor goed plantmateriaal in de verschillende pakketten. Voorzitter Erik Stuurbrink ziet het project als een waardevolle stap naar een mooier landschap en een rijkere biodiversiteit. „De samenwerking en de actie bevordert niet alleen de samenwerking tussen sectoren, maar maakt het voor boeren ook aantrekkelijk door de steun en korting op prachtige producten.”

Criteria deelname

Voor de actie is behoefte aan boomkwekers die voldoen aan deze criteria:

  • U bent bereid voor dit project bomen en planten aan te leveren;
  • Uw bedrijf is aangesloten bij Naktuinbouw;
  • Uw plantmateriaal voldoet aan geldende EU-richtlijnen;
  • Uw gekweekte herkomsten van bos- en haagplantsoen staan in de Rassenlijst Bomen;
  • U kunt plantmateriaal leveren met een duurzaamheidscertificaat, bijvoorbeeld SKAL (biologisch) of On the way to PlanetProof;
  • U bent eventueel bereid om als uitgiftepunt van de pakketten te fungeren. Er is een ophaaldag gepland in januari 2025.

De bestelling van het plantmateriaal verloopt via Urgenda. Daarvoor betaalt Urgenda de leveranciers de reguliere marktprijs. De korting voor boeren wordt betaald door Urgenda die hiervoor donaties en subsidies werft.

Interesse? Vul het webformulier in.

Interesse in deze actie? Vul dan dit webformulier in en mail het uiterlijk vrijdag 18 oktober*naar info@ltobomenenvasteplanten.nl. Na ontvangst van de reacties maken we een selectie op basis van het aanbod, de spreiding over het land en de bestellingen die door de boeren worden gedaan. U ontvangt hierover nader bericht.

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.