Skip to main content Skip to footer

10 december 2023

Gevolgen Nutriënten Verontreinigde gebieden voor kwekers?

In aangewezen Nutriënten Verontreinigde gebieden moeten bedrijven per 1 januari 2024 extra stappen zetten om de waterkwaliteit te verbeteren. Gevolgen voor de boomkwekerij zijn nog niet duidelijk.

LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen inventariseert momenteel de gevolgen voor de verschillende gewasgroepen in de sector. Dinsdag 5 december maakte het kabinet de aanwijzing van de Nutriënten Verontreinigde gebieden (kortweg NV-gebieden) bekend. Die gaat per 1 januari 2024 in.

In NV-gebieden moeten agrarische bedrijven (vooral melkveehouders) volgens het kabinet extra stappen zetten om de waterkwaliteit te verbeteren. Deze verplichting volgt uit de derogatiebeschikking van de Europese Commissie: boeren mogen nog extra mest uitrijden, onder voorwaarde dat kwetsbare (water)gebieden sneller op een gezond niveau komen.

Minder stikstof uit dierlijke mest en kunstmest

Bedrijven in de NV-gebieden die gebruikmaken van de derogatie, moeten de hoeveelheid extra dierlijke mest die zij over hun percelen uitrijden sneller afbouwen dan in de rest van Nederland. Daarnaast mag op alle percelen in de NV-gebieden 5% minder stikstof worden gebruikt, uit zowel dierlijke mest als kunstmest.

Voor LTO Nederland komen de extra verplichtingen in NV-gebieden op een onacceptabel laat moment, omdat ondernemers voor 1 januari 2024 er niet meer op kunnen anticiperen.

Tot de aangewezen NV-gebieden behoren onder andere de Zuidelijke en Centrale zand- en lössgronden. Bekijk hier bij RVO alle gebieden: blauw gekleurd zijn aangewezen sinds 2023, rood gekleurd zijn nieuwe aangewezen gebieden per 2024.

Arno Engels, LTO Bomen en vaste planten

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.