20 oktober
Europese Commissie beoordeelt voorstel voor milieufootprint methodiek FloriPEFCR
Consumenten en de handel in Europa vragen steeds vaker om aantoonbaar duurzaam gekweekte bloemen en planten. De FloriPEFCR als rekensystematiek om de milieu-impact van snijbloemen en potplanten te berekenen, is onlangs bij de Europese Commissie ingediend. Verwacht wordt dat Brussel eind dit jaar de onafhankelijke rekenmethode bekrachtigt.
De mogelijkheid om de milieu-impact van een snijbloem of potplant in Europa volgens een standaard onafhankelijke rekenmethode te berekenen, onderling te vergelijken en te monitoren, komt steeds dichterbij nu een voorstel voor zo’n rekensystematiek – de FloriPEFCR – onlangs bij de Europese Commissie is ingediend. Verwacht wordt dat Brussel de FloriPEFCR begin 2024 zal bekrachtigen en daarna zal publiceren op de website van de Europese Commissie.
Met de FloriPEFCR − voluit: de Product Environmental Footprint Category Rules voor snijbloemen en potplanten – wordt het mogelijk softwaretools te ontwikkelen waarmee siertelers de milieu-impact van hun producten op EU-erkende wijze kunnen uitrekenen. Als Brussel eenmaal akkoord is met het ingediende voorstel voor de FloriPEFCR volgt er dan ook een proces om de softwaretools die ontwikkeld gaan worden, goed te keuren. Deze softwaretools zullen telers handvatten bieden om de ecologische voetafdruk van de sector te verkleinen en te werken aan meer vertrouwen en transparantie. De softwaretools die momenteel op de markt zijn − zoals die van Greenhouse Sustainability, MPS en Ecochain − werken nog niet op basis van een EU-erkende rekensystematiek.
Momenteel zijn er softwaretools op de markt van Ecochain, MPS en Greenhouse Sustainability. De tools van Ecochain en MPS zijn nog niet in lijn met de finale conceptversie van de Flo-riPEFCR. De tool van Greenhouse Sustainability is dat volgens eigen zeggen wél. Zodra Brussel de FloriPEFCR begin volgend jaar zal hebben erkend, is de verwachting dat aanpassing van de softwaretools in de loop van 2024 zal volgen, waardoor de tools zullen uitgaan van de EU-erkende rekenmethode.
Voordelen FloriPEFCR
Met de FloriPEFCR krijgt de sector een standaard rekenmethode in handen die een serie voordelen met zich meebrengt:
- Telers kunnen precies zien waar de milieu-impact van hun product plaatsvindt zodat zij die impact gericht kunnen verlagen.
- Er is eenduidigheid waardoor discussie over de berekening van footprints wordt voorkomen.
- Producten kunnen eerlijk met elkaar vergeleken worden. Telers kunnen daardoor zien hoe zij het doen ten opzichte van collega’s met eenzelfde assortiment.
- Er is een basis voor geverifieerde en betrouwbare duurzaamheidsclaims. Dat voorkomt greenwashing’ oftewel: bedrijven kunnen zich niet duurzamer of meer maatschappelijk verantwoord voordoen dan zij in werkelijkheid zijn.
Tot nu toe ontbrak het in de EU aan een erkende gestandaardiseerde methode voor berekening van een milieufootprint. Daarom is een consortium van bedrijven en internationale sectororganisaties, zoals Floriculture Sustainability Initiative, Union Fleurs, MPS, Florverde, Natuur & Milieu, Blonk Consultants, PRé Sustainability en Royal FloraHolland onder leiding van Wageningen University & Research aan de slag gegaan met het opstellen van Europese rekenregels om de milieufootprint van sierteeltproducten te berekenen.
Hoe werkt de FloriPEFCR methodiek?
De FloriPEFCR is een op Life Cycle Assessment (LCA) gebaseerde methode en bevat eenduidige standaardrekenregels voor zestien zogeheten milieu-impactcategorieën. Voorbeelden van enkele impactcategorieën zijn: klimaat, landgebruik en uitputting van fossiele hulpbronnen. De methode berekent de milieueffecten per steel of per pot van een product, vanaf de winning van grondstoffen tot het einde van de levensduur van het product.
Groenten en fruit
Voor groenten en fruit wordt eveneens gewerkt aan een in Europa bruikbare rekensystematiek voor footprintberekening. GroentenFruit Huis werkt daartoe samen met onder meer Freshfel Europe binnen het Freshfel Environmental Footprint Initiative. Dit project moet eind 2024 leiden tot een zogeheten schaduw-PEFCR voor groenten en fruit.
Bron: Glastuinbouwnederland.nl
Gepubliceerd op